Sastojci za podlogu:
100 g oraha
100 g lješnjaka
100 g datulja
100 g grožđica
1 žlica ekstrakta vanilije
20 g sirovog kakaa u prahu
1 žlica sirovog meda (po želji)
Sastojci za preljev:
85 g datulja
15 g sirovog kakaa u prahu
25 g kokosovog ulja
90 ml vode
Priprema:
1. Prvo pripremite podlogu, odnosno koru. Orahe i lješnjake izmiksajte na sitno u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Možete miksati čak i koju minutu više, kako bi orašasti plodovi pustili svoje ulje, koje će dodatno pojačati njihovu aromu.
2. Rukama utisnite smjesu za koru u duguljasti četvrtasti kalup za kolače.
Na koru dodajte preljev koji ste dobili miksanjem svih sastojaka zajedno u blenderu. Stavite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača 30-ak minuta prije posluživanja.
3. Umjesto oraha i lješnjaka možete koristiti i druge orašaste plodove u bilo kojem omjeru (bademe, indijske oraščiće) do ukupno 200 grama.
Ako je moguće pokušajte nabaviti sirovi kakao i sirovi med jer je njihova nutritivna vrijednost neusporediva u odnosu na termički procesirani kakao i med.
Druge kreativne recepte Tine Uglješić za koje ne trebate paliti pećnicu možete naći na stranicama od Jamnice.