Čaj je drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu, ali zbog svog sastava ima tendenciju ostavljanja mrlja na zubima. Što je čaj u proizvodnji više prerađivan ili što je više oksidirao, to je veća vjerojatnost da će ostavljati mrlje na zubima.
No to nikako ne znači da se najdražeg napitka morate odreći već se poslužite malim trikom kojeg ljudi, radi okusa, već koriste diljem svijeta niti svjesni da tako svojim zubima čine uslugu.Znanstvenici tvrde da kapljica mlijeka u čaju izbjeljuje zube bolje od zubne paste s tim efektom
>> 9 koraka do savršeno bijelih zubi
Sve što morate napraviti je dodati čaju kapljicu miljeka, zaključak je istraživanja Sveučilišta u Alberti. Naime, mlijeko smanjuje sposobnost čaja da ostavlja mrlje na zubima.
'Krivac' za mrlje na zubima je tanin, koji čaju daje gorkasti okus, zbog njegove tamne boje. Taninu se suprotstavlja kazein, glavna bjelančevina u mlijeku, koji se veže uz tanin i zaustavlja njegovo djelovanje. Znanstvenici tvrde da kapljica mlijeka u čaju izbjeljuje zube bolje od zubne paste s tim efektom.