Prvi snježni koraci veliki su događaj za cijelu obitelj. Osim predivnih zimskih modnih kombinacija za vašeg mališana i divnih fotografija na snijegu, svaka aktivnost na otvorenom pridonijet će zdravlju i cjelokupnom razvoju dječjeg organizama. Skijanje je predivna aktivnost, ali o pripremi djece za nju ipak treba ponešto znati.

Galerija Prije skijanja djeca se moraju prilagoditi duljem boravku na nižim temperaturama Valamar Obertauern Hotel Valamar Obertauern Hotel +6 Valamar Obertauern Hotel Svi se pedijatri slažu – skijanje je izrazito korisna aktivnost za djecu. Prije svega, tu se u svakom trenutku vježbaju refleksi i ravnoteža. Skijanje na stazama podrazumijeva i konstantnu promjenu uvjeta, pa se tako i mišićni sustav uči neprestano prilagođavati novim situacijama. Skijanje je jedna od aktivnosti koja pogoduje skladnu rastu organizma. Uz mišićni sustav, razvija se i kapacitet dišnih puteva i krvotoka, a ne smiju se zanemariti ni odgojne vrijednosti ovog sporta.

Mnogo je informacija o pravom trenutku za uvođenje djece u svijet skijanja. Odgovor je, naravno, individualan, ali stručnjaci se slažu – skijati mogu sva djeca koja hodaju i koja su u potpunosti uspostavila ravnotežu. Dakle, u dobi između 18 mjeseci i dvije godine. Već tada može početi prilagodba.

Na tehnici skijanja ne treba raditi prije 8-10 godine Na tehnici skijanja ne treba raditi prije 8-10 godine Foto: Valamar

Prilagodba se ne odnosi samo na skije već i na snijeg te na raznolikost terena. Prvo, dijete treba voditi u šetnje po snijegu kako bi ono shvatilo da ispod snježnog pokrova nije ravan teren, već da postoje prepreke koje mora savladati. Nakon toga vrijeme je za vrlo lagane i kratke skije. Duljina skija ne smije biti veća od duljine mjerene od tla do djetetovog pupka. Idealno bi bilo da takvo skijanje dijete prakticira do šeste ili sedme godine. Važno je također djecu učiti skijanju na snježnim površinama blagih i kratkih nagiba.

Hotel ima i ski depo, teretanu te Valamar experience concierga Hotel ima i ski depo, teretanu te Valamar experience concierga Foto: Valamar

Ako ovo želite odraditi pravilno, djecu trebate neko vrijeme prilagođavati na niske temperature. Mala djeca koja puno vremena provode u zatvorenim pregrijanim prostorima sigurno neće željeti dugo ostati vani na hladnoći, pa brzo može uslijediti razočaranje. Prije odlaska na skijanje djecu treba više od dva tjedna prilagođavati na dulji boravak vani. S manjom djecom odlazak na skijanje potrebno je planirati na toplije i sunčanije dane. Također, važno je znati da odabir skijališta, odnosno visina skijališta također može utjecati na djetetovu volju za učenjem nove aktivnosti. Velike visine mala djeca ne podnose dobro, pa se preporučuje upoznavati ih sa skijanjem na visini od 1200 do 1500 metara.

Ako ste već uhodani skijaš ili skijašica, moglo bi vas mučiti što vaše dijete ne izvodi sve tehnike točno, međutim to zaista nije važno. Pedijatri i fizioterapeuti se slažu kako ne trebamo ispravljati pogreške koje dijete radi pri skijanju do njihove osme ili čak desete godine života. Trebamo ih pustiti da se igraju, a oni će sami pronaći najbolji način.

Valamar Obertauern Hotel Valamar Obertauern Hotel Foto: Valamar

Ako putujete na skijalište van Hrvatske, idealno bi bilo odabrati skijalište po mjeri i odraslih i djece. Jedno takvo nalazi se na samo četiri sata vožnje od Zagreba, nedaleko od Salzburga. Valamar Obertauern Hotel smješten je na skijaškoj stazi i ima direktan pristup žičarama. U kotlini u kojoj se nalazi ima više od 100 jedinstvenih kilometara staza i 26 žičara. Hotel ima svoju podzemnu garažu, velike obiteljske sobe s pogledom na stazu, igraonice za djecu, wellness i mogućnost doručka, popodnevne užine i večere. Osim toga, hotel ima i ski depo, teretanu te Valamar experience concierga, koji za vas i vašu obitelj ili prijatelje može posredovati u najmu opreme ili škole skijanja te istraživanju destinacije. Aktualna je i posebna ponuda za siječanj za skijaše i skijaške obitelji iz Hrvatske – 15 posto popusta na minimum od četiri noćenja od 9. siječnja do 5. veljače. U ponudu je uključen polupansion, koji obuhvaća doručak, popodnevnu užinu i večeru te korištenje ski depoa i wellnessa.

Neograničena zabava za djecu

Sva djeca od 3 do 12 godina mogu uživati u pažljivo osmišljenom Valamarovom konceptu Maro. Na raspolaganju im je i kino kutak i zabavna zona opremljena igraćim konzolama Sony Playstation i Nintendo Wii.  Roditelji se mogu pridružiti  svojoj djeci u zabavi ili ih mogu prepustiti budnom oku profesionalnog osoblja.

Iz hotela možete svugdje jednostavno i lako na skijama, a baby staza je u neposrednoj blizini. Osim 100 km uređenih skijaških staza, u skijalištu vas očekuje zabavan obiteljski snježni park Bibo Bear, škole skijanja za obitelji i vrhunska après-ski ponuda.

U Valamar Obertauern Hotelu zagarantirani su visoki zdravstveni, sigurnosni i ekološki standardi. U Valamar Obertauern hotelu svi zaposlenici imaju potvrdu o cijepljenju ili o preboljenju COVID-19. Putem V Health&Safety programa hotel pruža organizaciju svih potrebnih zdravstvenih usluga za vrijeme vašeg odmora (i u slučaju oboljenja od COVID-19). Svaka soba je dezinficirana i zatvorena je za svaki ulazak do vašeg dolaska.  U hotelskom restoranu možete uživati u produženom doručku do 11h, dok se večera, po potrebi, organizira u dva termina kako bi vam osigurali više komfora i sigurnosti. Radi sigurnosti prilagođeni su i kapaciteti Spa centra, Fitness centra i Maro Cluba.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Valamar po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju