Melanom često nazivaju "tihim ubojicom" i velika je prijetnja našem zdravlju koju treba na vrijeme prepoznati.

U želji da potražimo neke od simptoma bilo kakve bolesti, većina nas vrlo brzo završi na Googleovoj tražilici, nakon koje nam se u glavi nagomilavaju dodatna pitanja. Takva situacija događa se ukucate li i pitanje – "Kako prepoznati melanom?"

Melanom nazivaju bolešću novog doba i tihim ubojicom, a upravo zbog toga liječnici čine sve kako bi javnost upoznali s opasnostima koje ova bolest donosi.

Melanom nazivaju bolešću novog doba i tihim ubojicom, a upravo zbog toga liječnici čine sve kako bi javnost upoznali s opasnostima koje ova bolest donosi.

Jedan od vrlo uspješnih projekata svakako je projekt tvrtke SkinVision koja je lansirala besplatnu mobilnu aplikaciju koja može otkriti melanom, i to, kako tvrde, s preciznošću od čak 83 posto.

Kao što je poznato, madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. No osim dobroćudnih madeža, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje su vrlo slične običnom madežu, ali ih je ipak moguće uočiti.

Ako uočite neke promjene na koži ili pak primijetite novi madež ili onaj neobične boje ili oblika, u nedoumici vam može pomoći aplikacija:

- Nakon što skinete besplatnu aplikaciju, mobitelom uslikate vama sumnjivi madež.

- Aplikacija će u sekundi na temelju algoritma procijeniti stupanj rizika od malignog oboljenja i to na temelju podataka o obliku, rubovima i boji madeža.

- Ako se pokaže kako je madež vrlo rizičan, mobitel će vas upozoriti, a na vama je da potom čim prije potražite savjet liječnika.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju