Škole za pse više nisu rijetka pojava, otvara ih se sve više, a vlasnici pasa jedva čekaju upisati svog psa na ovakvu vrstu profesionalne edukacije. Ako smatrate da imate problema sa svojim psom, želite ga naučiti novi trik ili jednostavno želite s njim provesti više kvalitetnog vremena, vrijeme je da upišete školu za pse. Vaš će vam pas biti jako zahvalan, a vi ćete moći uživati u vašem boljem odnosu.

Jasenkina i Tinina ljubav započela je prije 3 godine kad je malena mješanka ostavljena ispred poduzeća u kojem Jasenka radi. Jasenka se u dogovoru sa suprugom odmah pobrinula za štene koje je postalo punopravni član njihovog doma. No, nije očekivala koje će je nevolje snaći u početnim mjesecima njihovog suživota.

Kad bih se vratila s posla, sve bi me dočekalo na podu, papirnate maramice bile su usitnjene u vrlo male komadiće i razbacane po svim prostorijama, skupe dioptrijske naočale izvađene iz futrole i svinute sa svih strana, a futrola izgrižena, upravljači od TV-a također su bili 'ozlijeđeni' njenim zubićima. Tina se zapravo jako dobro zabavljala kad je bila sama kod kuće i u takvom super raspoloženju uvijek me i dočekala, za nju je sve to bila igra i veselje i uopće joj nije bilo jasno moje vikanje i upiranje prstom na kaos oko nje, rekla je Jasenka koja se nakon nekoliko mjeseci borbe s Tinom odlučila na upis škole za pse.

Kad je Tina došla u njen dom, Jasenka je već imala 12-godišnjeg maltezera Tobija s kojim nikad nije imala problema jer je bio mirne i poslušne naravi.

Nakon što se Jasenka više nije znala samostalno nositi s Tininim nemirnim karakterom, upisala ju je u školu za pse kad je imala osam mjeseci, a ondje ju je dočekao stručni tim Kinološkog kluba "Samo psi".

Tečajeve Kinološkog kluba vode dvije instruktorice, Nives Herljević sa 20 i Gorana Smoljević sa 16 godina iskustva u radu sa psima koje su stekle svoja znanja u registriranim školama, a obje su trenerice licencirane od strane Hrvatskog kinološkog saveza.

Instruktorica Nives Herljević s psima Instruktorica Nives u društvu pasa (Foto: Kinološki klub "Samo psi")

Nives je specijalizirala Športsku radnu kinologiju (ŠRK) i poslušnost, te je voditeljica tečajeva za građanstvo. U školi vodi naprednu poslušnost, rješava razna problematična ponašanja pasa na individualnim satima i vodi tečajeve.

Gorana je s druge strane licencirana instruktorica za obuku spasilačkih pasa i predsjednica povjerenstva za potražne pse Vatrogasne zajednice grada Zagreba. Ona se specijalizirala za odgoj i socijalizaciju štenaca, te vodi tečajeve spasioca i mantrailinga, točnije traženje nestalih osoba.

Kinološki klub Instruktorica za obuku spasilačkih pasa Gorana Smoljević (Foto: Kinološki klub "Samo psi")

Za štence je puno bolje da budu u grupi jer se uče lijepom ponašanju kroz interakciju s psima vršnjacima. Tečaj im je puno zabavniji, a kontrola nagona i fokus na vodiča počinje se graditi od najranije dobi, bez obzira što ostali psi sjede pokraj njih i kradu im pažnju, rekli su iz škole za pse.

Iz škole naglašavaju da je jako važno školovanje pasa od najranije dobi jer pas uči od dolaska u novi dom.

Najčešće vlasnici dođu u školu kad je pas već u pubertetu i razvio je čitav niz loših ponašanja, a tek tada vlasnici osvijeste da nešto nije u redu i upišu školu.

Kako poručuju iz škole, u Hrvatskoj je krenuo trend "livada učitelja" koji su samouki, neki čak nemaju svoje pse ili imaju pse koji nisu poslušni i nikada nisu "testirali" njihovo znanje, ali se osjećaju sposobno voditi edukaciju za vlasnike pasa jer su naučili kako se to radi na youtubeu.

Taj trend definitivno stvara lošu sliku o svima nama koji se bavimo edukacijom pasa, rekli su iz škole za pse.  

Upravo je zato u školi "Samo psi", naglasak na stručnom vodstvu pasa i njihovih vlasnika pod budnim okom trenerica Nives i Gorane.

Također, školama za pse veliki problem su i veterinari koji savjetuju vlasnike da ne idu sa psom iz kuće dok ne prime sva cjepiva. Ne razmišljaju da će pas koji propusti ključno razdoblje učenja biti nesocijaliziran, uplašen, šokiran kada jednom izađe iz kuće te je vjerojatno da će u budućnosti razviti probleme u ponašanju, objasnili su.

S druge strane, Jasenka i Tina školu pohađaju već dvije godine i ne planiraju stati.

Jednostavno sam se zaljubila u ovakav rad sa psom, i polažem s Tinom ispite iz športske radne kinologije, rekla je Jasenka te poručila da im je škola u ovom periodu intenzivnog rada pomogla na mnogo načina, te smatra da škola za pse može pomoći svakom psu.

Mješanka Tina Tina se igra na Savi (Foto: Jasenka Obradović)

U školi za pse koju ja pohađam sa svojim psom ključno je da su trenerice stručno školovane, da su postigle mnogobrojne rezultate u radu sa svojim psima, da treniraju i konstantno se usavršavaju, kontinuirano održavaju i organiziraju vrlo korisna predavanja o odgoju, psihologiji i zdravlju pasa, polažu ispite te su izuzetno dobre poznavateljice pasa. Sve to čini kombinaciju s kojom ne možete pogriješiti, objasnila je Jasenka.

Jasenka i Tina na trening odlaze dvaput tjedno, a tijekom svakog novog susreta s trenericama njih dvije grade pravilan i kvalitetan odnos temeljen na velikom povjerenju psa u svog vlasnika.

Isto tako, uče kako se kroz dobro obavljene zadatke kroz pohvale i nagrade psu diže samopouzdanje, njegova psihička stabilnost i želja za još većim radom, zatim koliko je bitan i najmanji pokret vlasnika kao i djelić sekunde u kojem ćete psu potvrditi da dobro radi čime se razvija i vlastita samokontrola.

Na treninzima napredne poslušnosti koje ja pohađam, trenerica uvijek radi s jednim polaznikom i njegovim psom. Najbitnije u svemu jest što je pristup radu pozitivan i motivirajući za psa, jer kad čuje vašu oduševljenu, zasluženu pohvalu, nema ponosnijeg i sretnijeg stvorenja, poručila je Jasenka.

Slika nije dostupna Ovako izgleda svijet kroz oči vašeg kućnog ljubimca

Štene francuskog buldoga Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje

Važno je znati da se svaki pas može trenirati, čak i onaj koji je pretrpio traume s prošlim vlasnikom, a on se tada trenira prema specifičnom planu rada koji njemu odgovara. Bitno je pratiti tempo psa i ne forsirati ga jer se na taj način može izazvati kontra efekt.

Problemi u ponašanju ne nastaju preko noći, do njih je došlo nebrigom i/ili neznanjem vlasnika.

Puno pasa koji su udomljeni pokazuju probleme u ponašanju te je zato važno istražiti uzrok njegovom strahu ili agresiji te pravilno pristupiti problemu, čemu škole za pse i vlasnike upravo i služe.

Moj cilj je s Tinom postići najviše koliko se kroz športsku radnu kinologiju s mješancem može. Uživamo u radnoj pozitivi, družimo se, upoznajemo nove ljude i pse, stječemo iskustva na ispitima, stalno smo vani u prirodi, a vidjeti Tinin rep kojim stalno maše najveće mi je zadovoljstvo i sreća najveća, poručila je Jasenka za kraj.

Prije nego upišete školu za pse, imajte na umu:

  • Najbolje vrijeme za upis štenca u školu za pse je od osam do deset tjedana starosti
  • Na početni tečaj mogu krenuti svi psi bez predznanja, neovisno o njihovoj dobi
  • Grupe početnog tečaja kreću se od četiri do šest polaznika
  • Na trening je potrebno donijeti: kratak povodnik, dugačak povodnik (10 metara), ogrlicu i nagrade (hrana, igračka)
  • Tečaj se odvija na poligonu KK Samo psi na zelenoj magistrali i na raznim lokacijama u Zagrebu i okolici

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju