Učenici osnovne škole Barilović od ovog polugodišta nosit će školske uniforme, a i njihovi učitelji dobili su školsku odjeću u kojoj će od sada održavati nastavu

Osnovna škola Barilović prva je u Karlovačkoj županiji uvela školske uniforme. Od ovoga polugodišta svi đaci tijekom nastave nosit će plave majice s bijelim kragnama na kojima je našiven grb općine Barilović.

Učenici osnovne škole Barilović od ovog polugodišta nosit će školske uniforme, a i njihovi učitelji dobili su školsku odjeću u kojoj će od sada održavati nastavu

No, neće samo učenici škole od sada biti jednaki, već i učitelji koji su također dobili školsku odjeću koja se sastoji od tamnoplavih sakoa i polo majica također s amblemom općine.

Inicijativa uvođenja uniformi, otkriva ravnateljica škole Vesna Car, došla je od strane načelnika općine Dražena Perakovića koji i inače sufinancira školu pa općina tako pomaže u kupnji knjiga i radnih bilježnica, sufinancira školu u prirodi, školsku prehranu za roditelje s troje i više djece, itd.

Što kažete na ideju da i učitelji nose uniforme?

glasova:


Školske uniforme uveli smo ne zbog toga da svi učenici budu isto odjeveni nego prvenstveno zbog toga da se roditeljima olakša financiranje djece kroz osnovnu školu s obzirom da je ona obavezna za sve, napominje Vesna Car. Sukladno tome, općina financira i sve školske uniforme koje se sastoje od dvije majice dugih rukava koje su učenici dobili s početkom ovog polugodišta, dvije bijele majice za tjelesni i zdravstveni odgoj, na proljeće će dobiti i dvije majice kratkih rukava, a na jesen i majice s kapuljačom, tzv. hoodice.


Školske uniforme učenici u OŠ Barilović nisu obvezni nositi, ali prema reakcijama učenika, otkriva ravnateljica, svi će ih rado nositi.

Učenici su sretni, zadovoljni i dobro si izgledaju u novima majicama. I dapače, uopće ne izgledaju svi isto u njima jer tek sada do izražaja dolaze njihovi izrazi lica i mimika, kaže ravnateljica.

UNIFORME FINANCIRA OPĆINA

OŠ Barilović prva je u Hrvatskoj uvela i školsku odjeću za učitelje kojima će ovaj potez također olakšati svakodnevni rad jer često se odjeća zaprlja od krede i dosta se troši. Svaka učiteljica dobila je sako, a učitelj polo majicu. Do sada je za školske i učiteljske uniforme općina Barilović izdvojila 20.000 kuna, a do kraja godine, kada dobiju i proljetne majice i hoodice sveukupno će biti izdvojeno 80.000 kuna.

Učenici prvih razreda osnovne škole Antuna Mihanovića u Osijeku prije pet godina prvi su počeli nositi školske uniforme u Hrvatskoj. Pretprošle godine uniforme su dobili i učenici od drugih, trećih i četvrtih razreda, a lani i učenici petih razreda. Osnovna škola Jurja Dalmatinca u Šibeniku prva je škola u Hrvatskoj koja je 2015. uvela školske uniforme za sve učenike.

Osnovna škola Eugena Kumićića iz Velike Gorice
prošle godine pokrenula je inicijativu da svi učenici nose obuću Startas, proizvod tvrtke Borovo, kako bi dodatno pomogli privredi grada Vukovara. Naime, u OŠ Eugena Kumičića od 2014. postoji akcija prikupljanja namirnica za socijalne trgovine u Vukovaru, a uvođenjem Startasica kao jedinstvene obuće dobila je svoj nastavak kroz još jednu humanitarnu inicijativu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju