Osnovna škola Jurja Dalmatinca prva je škola u Hrvatskoj u kojoj će svi učenici od prvog do osmog razreda nositi školske uniforme. No hrvatski osnovnoškolci uniforme već tri godine nose u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku, ali ne svi. Zašto ne svi i kakva su iskustva ove škole s nošenjem uniformi doznali smo od ravnatelja škole Josipa Mandurića

U osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Osijeku od ove će godine svi učenici od prvog do četvrtog razreda nositi školske uniforme. Prvi su ih prije tri godine počeli nositi prvašići, iduće školske godine i učenici drugog razreda, pa trećeg, a sada će i četvrti. Od slijedeće školske godine nosit će ih i peti razredi, a za četiri godine svi učenici.

U osječkoj 'OŠ Antuna Mihanovića' na godinu planiraju uvesti i uniformiranu obuću, vjerojatno od Borova

'Odlučili smo se na postepeno uvođenje jer najmlađi najlakše prihvaćaju uniforme. I mi ne koristimo pojam školska uniforma nego školska odjeća jer uniforma ima pomalo negativan prizvuk', ističe ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića Josip Mandurić. Nakon tri godine nošenja školske odjeće, nastavlja, iskustva su više nego pozitivna.

Četiri majice dovoljne za cijelu godinu
'Djeca na pitanje zašto vole nositi školsku odjeću svi odgovaraju 'Zato jer smo svi isti'. Kod njih se razvio veći osjećaj pripadnosti školi, smanjile su se socijalne razlike i djeca se općenito bolje osjećaju'
, kaže Mandurić. Uvođenjem školske odjeće pojednostavio se život i roditeljima i djeci. Plus je i jeftinije slanje djeteta u školu.

'Jedna majka rekla mi je da sada s četiri majice može odraditi cijelu školsku godinu, a prije je to bilo nemoguće', ističe ravnatelj te se osvrće na potez OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku u kojoj će od ove školske godine svi učenici biti u uniformama. Ističe kako bi možda bilo bolje da su ih uvodili postepeno kako bi se djeca viših razreda navikla na njih.


Školska odjeća u školi koju vodi sastoji se od polo majica s logom škole crvene boje za djevojčice i plave boje za dječake. Djeca uz to nose donji dio po želji, samo je bitno da je tamno plave boje. To mogu biti traperice, hlače, suknje,... Na godinu planiraju uvesti i jednaku obuću.

'Razmišljamo o suradnji s Borovom, na primjer Startasice bi bile dobra obuća za djecu, pa na taj način podupiremo i lokalno poduzetništvo', otkriva ravnatelj. Majice za djecu roditelji naručuju od proizvođača u Sesvetskom Kraljevcu, cijena majice dugih rukava je 60 kuna, a kratkih rukava nešto niža.

Učiteljica Vlasta Berger smatra da je uvođenje uniformi dobro i zato jer djeca ne bi više dolazila u školu u bratelicama i prekratkoj odjeći

87 posto glasova ZA, a 13 PROTIV
'Roditelji sami plaćaju majice i s time su sve svi roditelji složili od početka. Nismo ni razmišljali o tome da tražimo sufinanciranje od države'
, kaže Mandurić.

Koja će slijedeća škola uvesti uniforme ostaje nam da vidimo, a Vlasta Berger, učiteljica razredne nastave u OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu ne bi imala ništa protiv da to bude njena škola, dapače.

'Uvođenjem školskih uniformi, između ostalog, postojao bi 'dress code' pa djeca ne bi dolazila u školu u bratelicama i prekratkoj odjeći', kaže Vlasta Berger.

U anketi našeg portala u kojoj smo vas pitali jeste li za uvođenje uniforma u škole dobili smo 1.437 glasova za i 209 glasova protiv. Među onima koji su za je i naša čitateljica Ana Majetić.

'Nadam se da je samo pitanje vremena kada će sva djeca u svim hrvatskim školama nositi uniforme. Djeca se dijele od prvog dana, oni siromašniji osjećaju se loše jer si ne mogu priuštiti odjeću koju nose djeca iz obitelji s boljim imovinskim statusom. Ovako će i jedni i drugi naučiti da nije važno što nosiš nego ono što jesi', napisala je Ana na našoj Facebook stranici.

No, ne dijele svi ovo mišljenje. Ivana Matić, majka dječaka koji će sljedeće godine krenuti u školu, rekla nam je da ne podržava ovu inicijativu.

Mislim da uniforme nisu potrebne našoj djeci. S jedne strane ih učimo da poštuju različitosti, a onda ih pokušavamo uniformirati i natjerati da svi izgledaju isto. Uniforme im neće pokazati što je to ravnopravnost i jednakost, samo će uništiti njihovu kreativnost
, izjavila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju