Biste li na lice stavili nešto što je prekriveno bakterijama i virusima? Ako je vaš odgovor logično negativan, šokirat će vas činjenica da to nesvjesno činite gotov svaki dan. Doznajte koje sve opasnosti za vaše zdravlje skrivaju kistovi koje koristite za kozmetiku

Kist za rumenilo
Debela četkica koju koristimo za nanošenje rumenila ili bronzera najveće je leglo bakterija. S obzirom na to kako je svakodnevno trljamo o našu kožu, na njezinim dlačicama ostaju masnoće koje luči naša koža, mrtve stanice, ali i bakterije koje se tijekom dana lijepe na naše lice.

Najopasnije bakterije svakako su stafilokok i streptokok koji mogu izazvati vrlo neugodne infekcije. Isto tako, prljavi kistovi mogu uzrokovati i pojavu akni i crvenila kože, ali i glivična oboljenja i lišajeve.

Kist za sjenilo
Iako ga koristimo puno rjeđe od onog za rumenilo , kistovi i aplikatori za nanošenje sjenila mogu biti još opasniji. Razlog je taj što ih nanosimo na područje oko očiju. Naime, oko je uvijek mokro, a vlažno je područje kao stvoreno za razmnožavanje bakterija.

I najkraći kontakt sa sluznicom oka na kistu ostavlja trag koji može postati vrlo neugodan za vaše zdravlje. Isto tako, aplikatorima za sjenilo možete prenijeti i viruse, među kojima je najčešći konjuktivitis.

Kist za usne
Želite li savršeno nanijeti ruž ili sjajilo za usne, mekani, plosnati kistić najlakše je i najbolje rješenje. Isto tako, ovo kozmetičko pomagalo, ako se ne održava kako treba, postaje velika opasnost za vaše zdravlje.

Naime, usne su gotovo cijelo vrijeme vlažne, što je izvrsna podloga za razvoj bakterija. Slina prenesena na kist tamo i ostaje te se na njoj razvijaju mikroorganizmi. Isto tako, kist za usne može postati i prijenosnik virusa herpesa, ali i streptokoka koji uzrokuje upalu grla.
 

Savjet: Kistove perite barem jednom tjedno i ne posuđujte ih nikome. Imate li pak vrlo masnu kožu i probleme s aknama, preporuka je da ih perete još češće.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju