Emotikoni ili osjećajnici postali su nezaobilazan dio komunikacije na društvenim mrežama ili u aplikacijama za razmjenu poruka. Iako se njihovo korištenje ne može mjeriti s punim rečenicama ili komunikacijom uživo, često mogu mnogo toga reći o nama, kao i o poruci koju šaljemo.

Poruke se sastoje od niza simbola. Simboli su inače riječi, geste, slike, zvukovi ili pokreti, a ljudi ih mogu upotrebljavati upravo zato što im svi pridaju više-manje ista značenja. Tako je i s emotikonima ili osjećajnicima. Da bismo ih svi razumjeli i koristili ih u situacijama u kojima je to primjerno, moramo poznavati njihovo značenje.

Kada je riječ o slikovnom simbolu srca, ono diljem svijeta predstavlja ljubav. Međutim, u aplikacijama koje svakodnevno koristimo u komunikaciji nude se mogućnosti korištenja srca različitih boja: crvenog, žutog, zelenog, plavog, smeđeg, narančastog, ljubičastog,

Da bismo znali kada koristiti koji od njih i tako izbjeći moguće nesporazume u prenošenju svoje poruke, moramo poznavati njihovu simboliku.

1. Crveno srce
Crveno, klasično srce je ono koje najčešće koristimo u svojim porukama. Ono označava ljubav, no to ne mora nužno biti partnerska ljubav. U globalu se koristi za izražavanje ljubavi, naklonosti prema kome, zahvalnosti, sreće, radosti, a sve su te emocije povezane s ljubavlju.

Ipak, kada je riječ o komunikaciji s nekim koga smo tek upoznali, a vidimo ga kao potencijalnog partnera, bolje je pričekati neko vrijeme i ne koristiti crveno srce jer bi ga druga strana mogla pogrešno shvatiti, pa i uplašiti se.

2. Žuto srce
Žuta boja veže se uglavnom uz pozitivnost, sreću i nadu, ali i ljubav. Osobe koje često nose žutu boju doživljavamo kao pozitivne, sretne i uspješne, a takvu ćemo poruku poslati i korištenjem žutog srca. Upravo je ovo bolji izbor za slanje nekome prema kome smo počeli razvijati osjećaje, kao i za komunikaciju s prijateljima i obitelji.

3. Zeleno srce
Zeleno srce, za razliku od prva dva, nema nikakve veze s ljubavlju prema određenim osobama. Naime, ono se najčešće koristi kada je riječ o zaštiti okoliša, dobrotvornim akcijama čišćenja, obilježavanju dana zaštite prirode ili nekih njezinih dijelova te volontiranju.

Nije svejedno koje je boje srce koje nekome šaljemo u porukama.

4. Plavo srce
Kada pomislimo na plavu boju, najčešće nam na pamet ne pada velika ljubav nego možda tek njezini počeci, što bismo mogli usporediti tek s površinom duboke vode. Zato se plavo srce koristi najčešće u komunikaciji s poznanicima ili novima prijateljima koji su tek na putu da nam postanu nešto više od toga.

5. Smeđe srce
Iako na prvi pogled možda i nije toliko privlačno kao ostale boje, smeđe srce koristi se za izražavanje mirne ljubavi, romantike, udvaranja i drugih emocija. Osim toga, otkako je započeo pokret Black Live Matter, često ga koriste pripadnici afroameričkog etniteta, baš kao i crno srce, kao i svi oni koji žele iskazati svoju potporu njima. Ipak, kada ga koriste bijelci, često se može pogrešno protumačiti pa je bolje izbjegavati ga.

6. Narančasto srce
Ako ikada u poruci primite narančasto srce, znajte da vam ga je poslala osoba koja je vrlo zainteresirana za vas, ali nije spremna još izraziti svoje osjećaje. Ne želi trčati pred rudo i slati vam crveno srce, no nipošto nije ravnodušna.

7. Ljubičasto srce
Ljubičasta boja dio je mnogih kultura i tradicija, pa samim time ima i brojna značenja. Tako ona predstavlja glamur i bogatstvo, romantičnu ljubav i seksualnu privlačnost, ali može označavati i poziv na seks pa treba biti oprezan s ljubičastim srcem. Sve ovisi o kontekstu u kojem se nalazite s određenom osobom.

8. Crno srce
Crna nijansa smatra se tzv. nebojom, a obično od davnina predstavlja nešto mračno, teško, tmurno. Tako ga često u komunikaciji koriste pripadnici nekih supkultura, no može se poslati i osobi koja prolazi kroz vrlo težak period života, čime se šalje poruka da razumijemo koliko joj je teško, ali i da smo tu za nju.

No osim prema boji, srca se u našim digitalnim uređajima razlikuju i po drugim karakteristikama, a ovo su neka od onih koja najčešće koristimo.

1. Slomljeno srce
Nije teško zaključiti da se srce slomljeno na dva dijela koristi kada želimo izraziti tugu, žaljenje, bol zbog gubitka, pa i dati do znanja da je nama samima slomljeno srce.

2. Srce koje svjetluca
Srce koje svjetluca u sebi ima dozu zaigranosti, nježnosti, pa i luckastih premisa. No također se može koristiti i kada se želi izraziti želja za mirom u svijetu.

3. Dvostruko srce
Dvostruko srce, najčešće u ružičastoj boji, koristi se kada želimo izraziti veliku ljubav, bilo prema partneru, obitelji ili prijateljima.

4. Srca koja se okreću
Pošalje li vam netko dva srca koja se okreću po istoj osi jedno za drugim, znajte da vam druga osoba želi poručiti da je vaša ljubav uzajamna.

5. Srce koje kuca
Srce koje kuca ili pulsira koristi se kada želimo izraziti strastvenu, partnersku ljubav, uzbuđenje, ali i svojevrsnu opsesiju nekim predmetom ili događajem zbog kojeg smo posebno uzbuđeni.

6. Srce koje raste
Kada samo posebno ispunjeni ljubavlju, ponosom, srećom ili veseljem, imamo osjećaj kao da nam srce raste, gotovo kao da će eksplodirati. Upravo se zato takav osjećajnik koristi i kada drugima želimo prenijeti takvu poruku.

Dakle, kada drugi put krenete u biranje slikovnih prikaza srca, razmislite o tome koju poruku želite poslati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju