Škrobna voda odlična je za biljke
Škrobna voda odlična je za biljke (Foto: Shutterstock)
Dom & uređenje

Tekućina koja ostane nakon ručka odlična je za njegu biljaka

20-02-2025 Piše L.Š.
komentari

Na internetu danas postoji mnogo savjeta, preporuka i recepata za njegu biljaka, a mnogi od njih uključuju sastojke koje biste inače bacili.

Vjerojatno ste čuli da biljke možemo njegovati korom od banane, ljuskom jajeta ili pivom, ali možda će vas iznenaditi podatak da hranjivu tekućinu možemo napraviti i od ostataka tjestenine.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ako vam je od ručka ostalo malo kuhane tjestenine, nemojte je baciti, već brzo i jednostavno pripremite hranjivu tekućinu za biljke. 

Kako pripremiti tekućinu? 

Sve što trebate učiniti jest u posudu od blendera staviti kuhanu tjesteninu do jedne četvrtine i naliti vodu sve do vrha. Nakon blendanja ste dobili hranjivu tekućinu za svoje biljke, govori stručnjakinja s edukativne platforme Trag Biljke.

Integralna tjestenina sadrži lutein i zeaksantin koji podižu imunološki odgovor biljaka, a bijela tjestenina sadrži folate koji su zaslužni za rast biljaka. Tu su još brašno, šećer i jaja koji su također zaslužni za rast i zdravlje biljaka, objasnila je stručnjakinja i dodala da jednu litru pripremljene tekućine treba pomiješati s deset litara vode.

Tom tekućinom možete zalijevati sobne biljke, ali i biljke u vrtu.

Osim tjestenine, za zalijevanje biljaka možete koristiti i škrobnu vodu.

Prirodno gnojivo 

Tijekom kuhanja tjestenina otpušta škrob u vodu, obogaćujući je vitaminima i mineralima. Ta škrobna voda može poslužiti kao prirodno gnojivo, potiče rast i zdravlje biljaka. Stručnjaci ističu da zalijevanje biljaka vodom od tjestenine nema nedostataka, već samo prednosti.

Važno je napomenuti da, ako želite škrobnu vodu koristiti za biljke, ne trebate je posoliti prije kuhanja tjestenine. Trebate je ohladiti na sobnoj temperaturi prije korištenja.

Korištenjem tih jednostavnih trikova ne samo da smanjujete otpad već i pružate svojim biljkama prirodne i učinkovite izvore hranjivih tvari. Sljedeći put kad ćete kuhati tjesteninu sjetite se da tekućina koju obično bacate može biti pravi eliksir za vaše zelene ljubimce.

U nastavku možete pronaći još trikova i savjeta za njegu biljaka. 

Cvijeće na balkonu Uz ovo omiljeno piće mnogih cvijeće buja i listovi se dižu iz mrtvih Tulipani u vazi Jednim potezom tulipane možete pretvoriti u potpuno drugačiji cvijet. Neki su oduševljeni idejom, drugi baš i ne Orhideje Tako jednostavno: Otopina zbog koje će vaše orhideje cvasti kao nikad Trik za zalijevanje cvijeća Trik kako da se cvijeće "samo zalijeva" kad nikog nema doma Orhideja Pripremite jednostavnu mješavinu koja potiče cvjetanje orhideja

 

Pročitaj još
Pročitaj još