U današnje vrijeme je jako važno da hrana koju jedemo bude ukusna, a istovremeno oku ugodna. To je veliki izazov za brojne kreativce koji pokušavaju pronaći svoje mjesto na društvenim mrežama i privući publiku nečim drugačijim i originalnijim od svega što svakodnevno gledamo.

Galerija Šlag na kraju - 2 Šlag na kraju - 3 Šlag na kraju - 1 +9 Iva Erić

U moru food blogera, posebno se istaknula Iva Erić, 28-godišnja arhitektica, poduzetnica i slastičarka iz Zagreba koja je spojila svoje dvije ljubavi kako bi ispričala posebnu gastro priču kakvu rijetko viđamo na ovim prostorima.

Arhitektura je kreativni medij, ali su slastice puno kreativnije od arhitekture. Nema toliko pravila i birokracije, investitor ti ne odreže krila i imaš puno više slobode. Tako da, možda me arhitektura ipak naučila puno više nekim drugim stvarima, na primjer kompoziciji, skladu, statici, organizaciji vremena...A kreativnost je urođena, govori Iva o svoje dvije ljubavi.

Slatki spoj arhitekture i slastičarstva 

Ako pogledate njezine društvene mreže, na prvu će vam biti jasno zašto je ova mlada umjetnica brzo pokorila zagrebačku slastičarsku scenu. Njezine slastice imaju poseban karakter, svaka izgleda kao zasebna umjetnička kreacija, a istovremeno se jedna razlikuje od druge.

Šlag na kraju Šlag na kraju (Foto: Facebook)

Iva je oduvijek zaljubljena u kuhanje i eksperimentiranje s hranom pa je svoj talent počela razvijati još kao djevojčica. Godinama je pripremala slastice za obitelj i prijatelje, a onda su je prijatelji nagovorili da proda tortu. I tako krenula priča o „Šlagu na kraju“.

U trenutku kad sam došla na naše tržište, baš i nije bilo ovakvog umjetničkog tipa torti i slastica. Ponuda mi je djelovala monotono – rođendanske torte na princeze i nogometne lopte, a vjenčane torte sa šlagom, kristalima i bijelim ružama

To je bilo krajem 2017. godine kada sam bila peta godina fakulteta. Prvo sam odmahivala rukom na te ideje jer sam mislila da ću, nakon što diplomiram, raditi u arhitektonskom birou. Bilo mi je nezamislivo da se bacim u neke druge vode, ali onda sam rekla samoj sebi 'zašto ne' i napravila Instagram profil.

Totalno drugačiji od drugih 

Prvo sam mislila da ću samo objavljivati stvari koje doma radim za sebe, no količina interesa i narudžbi koje su počele pristizati mi je pokazala da ima smisla formirati poslovanje oko tog hobija. Od tad narudžbe nisu stale i, iskreno, nisam ni imala vremena za udahnuti i razmisliti, nekako se samo sve događalo i širilo, govori Iva.

Šlag na kraju - 2 Svaka torta ima karakter "Šlaga na kraju" (Foto: Facebook)

Ivine slastice izgledaju poput umjetničkih djela i u njima se jasno može vidjeti spoj slastičarstva i arhitekture. Iva torte radi po narudžbi, ali nikad ne odskače od „Šlaga na kraju“ stila. Priču je pokrenula sama, a danas iza sebe ima tim odličnih i kreativnih djevojaka. Pomažu joj i prijatelji i obitelj, a rezultat je stabilan posao u kojemu svi zajedno uživaju.

Šlag na kraju Šlag na kraju (Foto: Facebook)

U trenutku kad sam došla na naše tržište, baš i nije bilo ovakvog umjetničkog tipa torti i slastica. Ponuda mi je djelovala monotono – rođendanske torte na princeze i nogometne lopte, a vjenčane torte sa šlagom, kristalima i bijelim ružama.

Odbijala sam hrpu narudžbi kako bih izgradila stil, a ne miks svega i svačega slijepo slušajući želje klijenata. Mi smo jedinstveni jer inspiraciju vučemo iz raznih stvari – mode, slikarstva, cvjećarstva, kiparstva, pop kulture, a najveći kompliment mi je kad ljudi kažu da točno mogu prepoznati koja je torta Šlag na kraju, govori Iva.

Šlag na kraju, smjestio se u Zagrebu u Strojarskoj. Baziraju se na tri stalna proizvoda koja prilagođavaju situacijama i željama klijenata. To su torte, makaronsi i cupcakesi. Sav asortiman je custom made, što znači da se svaka slastica pravi isključivo za klijenta, ne postoje police s kolačima koje možete „samo tako“ kupiti.

Cijene, veličine, stupnjeve dekoracije i odgovore na najčešća pitanja, možete pronaći na internetskoj stranici i društvenim mrežama Šlaga na kraju.

Šlag na kraju - 5 Iva Erić (Foto: Facebook)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju