Germknedle su poslastica koju uz malo truda lako možete napraviti i kod kuće. Dovoljno je samo slijediti recept Maje Jalšovec koja je za svoje mnogobrojne pratitelje i uz pomoć Podravke i Dolcele objavila pripremu i recept za bucmaste knedle kojih se ne bi posramila ni austrijska skijališta. Maja je na svom Tik Tok kanalu poznata po receptima za obroke od 5 eura, a na svom Instagram profilu objavila je i recept za ukusne germknedle.
Slatki specijalitet porijeklom iz Austrije, Češke i Bavarske već se godinama udomaćio i kod nas. Hrvati su ju zavoljeli na skijanju, a onda doveli na domaće ulice i u svoje domove. Osim dugo očekivanog recepta, Maja donosi i korisne improvizacije kuhanja germknedli na pari ako nemate za to predviđeno posuđe.
RECEPT - GERMKNEDLA
Sastojci za tijesto:
- 500 g Podravka glatkog brašna
- 300 g mlijeka
- 70 g šećera
- 1 suhi Dolcela instant suhi kvasac
- 1 jaje
- 80 g maslaca sobne temperature
- Podravka pekmez od šljiva
Sastojci za kremu:
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 1 žlica Dolcela gussnela
- 400 g mlijeka
Germknedla (Foto: Maja Jalšovec)
Priprema:
- Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka (osim pekmeza), ali tek nakon 5 min miješanja dodajte omekšali maslac. Nastaviti mijesiti 10 min dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite da se smjesa podupla te zatim razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm i od njega režite kvadrate.
- Kvadrate punite Podravka pekmezom od šljiva, zatvorite ih i kružnim pokretom formirajte knedle. Kuhajte ih na pari od 10 do 15 min.
- Napravite kremu. Zagrijte mlijeko, a u posebnoj posudi pjenjačom lagano istucite žumanjke, šećer i gussnel te toj smjesi dodajte malo vrućeg mlijeka nastavljajući miješati. To radimo da bi istemperirali jaja i da ne koaguliraju. Potom sve to stavljamo u vruće mlijeko i nastavljamo pjenjačom miješati dok se krema ne zgusne.
- Prelijte kremu odnosno umak od vanilije po skuhanoj knedli te dodajte mak. Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.