Danas više no ikada pazimo na količinu hrane koju konzumiramo, kao i na kvalitetu namirnica. Kad je doručak u pitanju - bitno nam je da on zadovolji sve naše nutritivne potrebe, ali i da to bude nešto jednostavno za pripremiti.
Dok ujutro jurimo u novi dan, treba nam nešto brzo, fino i konkretno. Razni namazi su upravo ono što bi moglo zadovoljiti sve naše kriterije, a iz Rame su stigli oni bez palminog ulja.
Novi namazi bez palminog ulja
Neki proizvođači su odgovorno promijenili i poboljšali svoje recepture. Tako je nova linija proizvoda iz Rame izrađena po novoj recepturi bez palminog ulja: Rama Classic, Rama Salted i Rama Buttery sadrže sastojke 100% biljnog i 100% prirodnog porijekla i to bez palminog ulja.
Možete ih jesti zasebno kao namaz na kruhu, ali ih i kombinirati s ostalim namirnicama. Osim toga, mogu se koristiti i u pripremi tjestenina, riža, kolača, ali i za prženje.
Svestrani namazi punog okusa za krekere ili umake za tjestenine
Rama Classic odlično se slaže s kruhom ili pecivom, a može poslužiti kao dodatak tjesteninama za puniji okus. Rama Salted isprobajte s krekerima ili sendvičima te u raznim kremastim umacima s gljivama ili primjerice sa špinatom i dimljenim lososom. Za one koji su skloniji biljnoj prehrani Rama Salted poslužit će umjesto maslaca za dinstanje ljutike i češnjaka s kojima počinjemo pripremu kremastih umaka za tjestenina ili rižota, ili za završni dio; maceriranje. Za prženje povrća i mesa bit će idealna Rama Buttery koja ima bogat, kremast okus. Zgodno ju je imati u hladnjaku jer je i dobar izbor za pripremu deserata.
RECEPT- Penne u kremastom umaku sa špinatom i dimljenim lososom
Sastojci:
• 250 g tjestenine penne
• 25 g ljutike
• 2 režnja češnjaka
• 50 g sušenih rajčica
• 150 g dimljeni losos
• Žlica namaza Rama SALTED
• 150 g mladog špinata
• 150 ml Rama Creme 31%
• Sol i papar po želji
Rama - 3 Foto: Rama
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi da bude al dente.
2. Narežite ljutiku i češnjak na sitno, a sušene rajčice i dimljeni losos na trakice.
3. U tavi zagrijte namaz Rama SALTED pa na njemu dinstajte ljutiku i češnjak oko dvije minute pa im potom dodajte sušene rajčice i špinat. Dobro sve promiješajte i pustite neka se dinsta sve još dvije minute.
4. Zatim u tavu dodajte Rama Cremu 31% dobro sve promiješajte i kuhajte još ut 5 minuta dok se umak ne zgusne.
5. Na samom kraju dodajte dimljeni losos i tjesteninu. Sve skupa promiješajte i začinite po želji sa soli i paprom.
Novi standard u pripremi tjestenina i kolača
Osim Rama namaza, dobri pomagači u kuhinji su Rama Crema s 15% masnoće i Rama Crema s 31% masnoće. Idealne su za one koji izbjegavaju proizvode životinjskog podrijetla jer su 100% biljnog porijekla i ne sadrže palmino ulje.
Rama Crema s 15% masnoće pomoći će da kremaste juhe, umaci, složenci i tjestenine imaju bogatiji okus. Kombinirajte ju s Rama Buttery namazom u slasticama kao što su pite od prhkog tijesta od kojih ovoj s kombinacijom jabuka i vanilije nećete moći odoljeti.
RECEPT-Pita od jabuka s nadjevom od vanilije
Sastojci:
• 300 g glatkog brašna
• ½ žličice soli
• 6 g šećera
• 175 g Rama Buttery
• 9 ml hladne vode
• 1.5 kg jabuka
• 1 i pol čajna žličica cimeta
• sok jednog limuna
• 1.6 g vanilin šećera
• 3 jušne žlice glatkog brašna
• 1 jaje
• 200 ml Rama Crema 15%
• 1 mahune vanilije
Rama - 4 Foto: Rama
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte brašno sa soli i 4g šećera. Dodajte narezani hladni Rama biljni maslac i zamijesite tijesto.
2. Dok mijesite tijesto – dodavajte hladnu vodu, a zatim nastavite mijesiti dok ne dobijete ujednačenu konzistenciju.
3. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena.
4. Jabuke narežite na kockice tako da budu veličine 1 cm, pospite ih preostalim šećerom i cimetom te prelijte limunovim sokom. Zatim dodajte vanilin šećer i 3 žlice glatkog brašna.
5. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
6. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu od 4 mm.
7. U lim za pečenje stavite pek papir, a na njega tijesto.
8. Zatim stavite jabuke, a na vrh trakice razvaljanog tijesta.
9. Premažite sve razmućenim jajetom i pecite 15 minuta na 220°C. Zatim smanjite temperaturu na 170°C i pecite još 45 minuta.
10. Ulijte 200 ml Rama Creme 15% u lonac, dodajte šećer i mahunu od vanilije.
11. Kuhajte dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi.
12. Poslužite pitu od jabuka s nadjevom od vanilije.
Rama Crema s 31% masnoće za najfiniju pannacottu
Za slastice u kojoj vam je potrebna čvrsta kremasta struktura poput šlaga, krema za torte, mousseva i pannacotta tu je bez premca Rama Crema s 31% masnoće. Idealna je za kuhanje i tučenje i namijenjena je za pripremu svih vrsta deserata, od kolača i torti do voćnih salata i spomenutih mousseva, a mi vam donosimo recept za laganu pannacottu s bobičastim voćem – idealnu slasticu za ljetne tople dane.
RECEPT- Veganska panacotta s umakom od crvenog voća
Sastojci:
• 0.6 g agar agar
• 1.5 l Rama Crema 31%
• 180 g šećera
• 1.5 mahuna vanilije
Za umak od bobičastog voća:
• 300 g sezonskog bobičastog voća (jagode, maline, kupine…)
• 2 žlice šećera
Rama - 1 Foto: Rama
Priprema:
1. Krenite s pripremom pannacotte. Rastopite agar agar u malo Rama Creme 31%.
2. Ostatak Rama Creme 31% pomiješajte s vanilijom i šećerom i dovedite do vrenja pa potom dodajte rastopljen agar agar, cijelo vrijeme miješajte te kuhajte nekoliko minuta te potom procijedite.
3. U čaše dodajte sloj mješavine pa ih stavite u hladnjak da se stisne.
4. Za to vrijeme napravite umak od bobičastog voća. Pomiješajte mješavinu bobičastog voća s dvije žlice šećera i zakuhajte do vrenja povremeno miješajući da dobijete umak pa pustite neka se malo ohladi.
5.Na ohlađeni sloj mješavine s Rama Cremom dodajte sloj umaka od crvenog voća i opet ostavite u hladnjaku neka se ohladi.
6. Ponavljajte postupak na isti način do vrha čaše.
7. Ukrasite na vrhu svježim bobičastim voćem i koricom naranče.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom RAMA po najvišim profesionalnim standardima.