Marija Gudelj najbolji je dokaz da se uz upornost, trud i volju ostvaruju svi snovi. Ova profesorica hrvatskog jezika oduvijek je željela profesionalno se baviti slastičarstvom, a danas u njezinim francuskim slasticama uživaju mnogi


Marija Gudelj
iz Imotskog živi svoj san. U Voltinom (Baštijanova 17) pokrenula je proizvodnju slastica Miss Délice s francuskim desertima koje priprema od najfinije čokolade, hrskavih badema i lješnjaka, dekadentne karamele te drugih slasnih sastojaka.

Jednostavno morate probati njezine eklere s kremom od čokolade ili kave prekrivene finom glazurom, choux à la crème (male princes krafne) koji se tope u ustima, te neodoljivi Paris-Brest od kuhanog tijesta punjen kremom od karameliziranih lješnjaka i badema.

Ljubav prema kolačima razvila je još kao 11-godišnja djevojčica "motajući“ se oko starije sestre koja je miksala i pekla slastice. No poslom iz snova počela se baviti nakon što je završila fakultet i radila dobro plaćen posao kao profesorica hrvatskog jezika u Hrvatskoj dopunskoj školi u Parizu.

Odluka da se profesionalno bavim kolačima samo je čekala svoj trenutak. Tijekom fakulteta i posla nikad nisam bila prestala raditi kolače i pričati o tome da od toga želim živjeti i da je to moj pravi poziv, kaže Marija.



Pariška škola slastičarstva
U Parizu je završila školu École de Boulangerie et de Pâtisserie de Paris, a praksu stjecala kod slavnog chefa Manuela Martineza, kao i u lancu prestižnih pekarnica i slastičarnica Eric Kayser.

Francuzi su vodeći u svijetu po pitanju slastičarstva i gastronomije, tako da je stvarno privilegij imati priliku učiti i peći taj zanat od, po meni, najboljih, kaže Marija te dodaje:

U slastičarstvu je bitna preciznost. Ja nikad nijedan kolač nisam napravila bez recepta i dobre vage. U slastičarstvu za razliku od kuharstva, ako ste nešto predugo ili prekratko miksali, dodali nečeg malo više nego što ste trebali, teško da ćete to moći ispraviti.


Danas je ponosna na svaku slasticu koju kupac pojede sa zadovoljstvom, a još sretnija kad se ponovno vrati po nju.

Kolači su užitak
Pojesti dobar kolač je užitak. Bez obzira na disciplinu i čuvanje dobre figure, ipak svi trebamo biti blagi prema sebi i ne uskraćivati si ono što nas veseli, reći će Marija.

Najbolji primjer za to su i same Francuskinje koje mnoge žene doživljavaju ikonama ljepote i stila, a koje se ne odriču slatkog.

Francuskinje u sklopu svakog obroka pojedu predjelo, glavno jelo i desert. Svakom obroku posvete vrijeme i ne jedu 'na brzinu'. Ne izbjegavaju desert, no sve mora biti umjereno,
zaključuje Marija Gudelj.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju