Trudite se jesti zdravo, svjesni ste kako je velika količina šećera štetna za vaše zdravlje, ali umjerena je ok te znate da su med, agava i javor zamjenski šećeri. No jeste li znali kako tijekom dana nesvjesno pojedemo velike količine šećera, zakamufliranih pod drugim, skrivenim nazivima?

Ječmeni slad
Nastaje klijanjem ječma te je glavni sastojak u proizvodnji piva. No ječmeni slad se krije i u brojnim čokoladama i ostalim slasticama koje na ambalaži često imaju naljepnicu 'bez šećera'.

Sirup (bilo koji)
Bilo koji proizvod koji u sebi sadrži riječ sirup zapravo sadrži velike količine šećera, zakamuflirane u taj primamljivi izraz. Voćni, javorov, rižin, agavin…sve su to šećerne bombe koje na vaše tijelo i liniju utječu jednako ili vrlo slično kao šećer.

Maltodekstrini
Riječ je o hidrolizatima kukuruznog i krumpirovog škroba koji se koriste u prehrambenj industriji , između ostalog, umjesto šećera. Ovaj sastojak najčešće pronalazimo na ambalaži slatkiša, gaziranim sokovima, ali i kao dodatak maslacu od kikirikija.

Muscovado
Ovo je vlažan, sitno zrnati šećer koji okusom podsjeća na melasu . Zbog svog bogatog i dubokog okusa najčešće ga možete pronaći na deklaraciji marinada i umaka za salate i meso.

Završeci na -oza
Baš poput namirnica koje sadrže riječ sirup, nastavak kojeg se morate čuvati, ako planirate smanjiti dnevni unos šećera, su one koje imaju nastavak -oza. Fruktoza, glukoza, maltoza, saharoza… sve su to imena koja opisuju šećer u nekom drugom, vrlo sličnom obliku.

Etil maltol
Riječ je o zaslađivaču koji ima vrlo primamljiv miris po karameli (topljeni šećer) i kuhanom voću. Upravo zbog toga se najčešće koristi kao zaslađivač guma za žvakanje.

Dekstran
Iako nas samo ime podsjeća na sastojak nekih dijetalnih tableta i suplemenata, dekstran je zapravo pravi šećer proizveden iz saharoze te je dio rafiniranog bijelog šećera, javorovog sirupa i meda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju