Iako su suhe smokve dostupne tijekom čitave godine, slatke svježe smokve posebno su nam drage. Njihov specifičan okus i jedinstvena struktura, kao i brojne zdravstvene prednosti, čine to voće idealnim odabirom za tople ljetne dane.

No osim što su mnogima ljeta nezamisliva bez uživanja u svježim smokvama, napose sredina kolovoza kada su u punom jeku, oni koji ih redovito konzumiraju mogu prepoznati i njihove brojne prednosti – od davanja dužeg osjećaja sitosti pa sve do utjecaja na smanjenje krvnog tlaka. Iako su to namirnice koje ne mogu izdržati dugo nakon kupnje, slasni načini na koje ih možete pripremiti pobrinut će se za to da ionako nestanu za dan-dva.

Obilje vitamina i minerala

Smokve su bogate magnezijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom.

Sadrža dijetalna vlakna koja pozitivno utječu na gubljenje težine. Kako je zbog specifične strukture smokve potrebno žvakati nešto duže nego drugo voće, tijelu se daje više vremena da primijeti kako je doseglo osjećaj sitosti. Samim time, postojat će manja potreba za prejedanjem, a ujedno ćemo i nakon konzumiranja smokvi duže biti siti. Osim toga, svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera, stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka, baš kao i načini konzumiranja.

Svježe smokve izvor su i kalija, minerala koji pomaže kontrolirati krvni tlak. Kalij nije potreban samo onima koji već imaju dijagnosticiran visoki krvni tlak, nego je riječ o mineralu koji je prijekoporreban i svima ostalima. Kako u našim jelovnicima često nedostaje obilje voća i povrća koje sadrži kalij te umjesto toga konzumiramo prerađenu hranu, nije naodmet poraditi na povećanju razine kalija.

Smokve su pravo carstvo vitamina i minerala, a jedna ima svega 37 kalorija.

Zbog svega toga idealno je voće za svakodnevnu konzumaciju.

Kako odabrati najbolje i sačuvati njihovu svježinu?

S obzirom na to da smokve imaju relativno kratak „rok trajanja“, jednom kada se uberu potrebno ih je odabrati svega dan-dva prije nego što ih planiramo konzumirati. Pritom tražite one smokve koje imaju bogatu, duboku boju, pomalo nalik šljivi, a ako se radi o jadranskoj smokvi zelenkaste boje, neka vam njezina čvrstoća bude vodič. Trebale bi imati slatkast miris, a ako primijetite kiselkaste arome, to je znak da je smokvi prošlo idealno vrijeme konzumacije.

Ubrane zrele smokve trebale bi se čuvati u hladnjaku dan-dva. Kako su vrlo nježne prirode i vrlo lako mogu promijeniti boju i osuti se smeđim mrljama, preporučuje se da budu raspoređene u plitkoj posudi, i to svakako prekrivene kako ne bi izgubile svoju svježinu te pokupile mirise okolnih namirnica u hladnjaku.

Ako ste kupili još relativno nezrele smokve, preporučuje se držati ih na sobnoj temperaturi, no daleko od izravne sunčeve svjetlosti.

Kako ih konzumirati?

Iako je najjednostavnije smokve samo oprati i jesti ih kao grickalice, uz malo truda mogu nastati prave delicije koje će očarati sve ukućane.

Primjerice, ako za doručak redovito jedete zobenu kašu, svakog jutra dodajte u nju dvije-tri smokve. Pripremate li večeru za prijatelje i obitelj, smokve također mogu biti zvijezde večeri. Možete ih dodati u zelenu salatu sa sirom ili pak njih same ispuniti mozzarellom ili kozjim sirom, ovisno o tome želite li blaži ili slaniji okus.

Svoju raskoš mogu pokazati i u desertu pa ih prije posluživanja možete umočiti u crveno vino na pola sata, a potom ih poslužiti uz sladoled. Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju