Legendarne osnivačice industrije ljepote Helena Rubinstein (1872-1965) i Elizabeth Arden (1878-1966) “ratovale“ su pola stoljeća, a da se nisu ni upoznale

Facinantnu priču o rivalstvu Helene Rubinstein i Elizabeth Arden, koje je bilo najžešće kad su im se poslovni interesi sudarili u New Yorku, objavila je 2003. godine britanska autorica Lindy Woodhead u biografiji “War Paint: Madame Helena Rubinstein and Miss Elizabeth Arden, Their Lives, Their Times, Their Rivalry“. Prema knjizi je 2007. snimljen dokumentarac “The Powder and the Glory“, a priča je zaživjela i kao mjuzikl “War Paint“ koji se ljetos prikazivao u američkim kazalištima.

'Legendarne osnivačice industrije ljepote Helena Rubinstein i Elizabeth Arden 'ratovale' su pola stoljeća, a da se nisu ni upoznale'

Helena je nazivala Elizabeth onom drugom, a Elizabeth je o Heleni govorila kao o onoj ženi. Nisu se podnosile do posljednjeg daha. Kad je Helena 1965. umrla u 93. godini, svjedoci su tvrdili da je Elizabeth, prolazeći pokraj Helenina salona tri tjedna kasnije, tužno uzdahnula "Jadna Helena!", ali s trijumfalnim sjajem u očima. No Elizabeth se nije dugo naslađivala – umrla je osamnaest mjeseci kasnije, u 87. godini.

Bezobzirno ocrnjujući jedna drugu, legendarne inovatorice nikad nisu htjele priznati koliko toga imaju zajedničkog. Obje su u početku bile siromašne – Elizabeth Arden rođena je kao Florence Nightingale Graham na kanadskoj farmi, a Chaja Rubinstein (kasnije Helena) potječe iz brojne židovske obitelji iz Krakova.

Obje su bile horoskopski Jarci, uporne i poduzetne. Obje su trebale postati bolničarke, ali su više voljele kozmetiku i uljepšavanje, pa su zanemarile želje svojih roditelja i krenule vlastitim putem. Počele su od nule, a postale multimilijunašice. Obje su okončale prvi brak zbog nevjere svojih supruga, a potom se udale za muškarce koji su lažno tvrdili da su ruski prinčevi.

Bile su strastvene radoholičarke i kolekcionarke (Elizabeth je bila luda za trkaćim konjima, a Helena za nakitom i umjetničkim djelima) te vizionarke koje su zauvijek promijenile poimanje ženske ljepote i njege.
U poslu su Helena i Elizabeth imale zajedničkog suparnika, Charlesa Revlona na kojega su se žestoko obrušile kad je Revlon ojačao na tržištu ruževa i lakova za nokte.


Helena Rubinstein: Ne postoje ružne žene, samo lijene!

Kad je Helena Rubinstein početkom 20. stoljeća došla iz Poljske u Australiju, u kovčegu je nosila – kozmetiku. Majka ju je naučila da se njeguje kremom koju je spravljao njihov prijatelj ljekarnik. Tako je rođena legendarna krema Valaze s kojom je Helena 1902. godine osvojila visoko društvo u Melbourneu na čelu s opernom divom Nellie Melba. Do 1908. osvojila je i London, gdje se i udala, a potom se preselila u Pariz.

'I Helena Rubinstein i Elizabeth Arden okončale su prvi brak zbog nevjere svojih supruga, a potom se udale za muškarce koji su lažno tvrdili da su ruski prinčevi'

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata Helena se seli u New York gdje 1915. otvara svoj prvi američki salon. U to vrijeme Elizabeth Arden već je bila prva dama industrije ljepote u New Yorku - svoj poznati salon s crvenim vratima, iz kojega je nastao slavni Red Door koncept, otvorila je 1910. godine. I tako je počela bitka Arden-Rubinstein za klijente iz visokog društva, ali i za “obične“ žene kojima su zapravo i Helena i Elizabeth bile posvećene.

Elizabeth se družila s Jacqueline Kennedy, Marlene Dietrich i Marilyn Monroe, a Helena si je mogla priuštiti da joj Salvador Dali dizajnira kompaktni puder, i da naslika njezin portret. Tako je započela zbirka njezinih portreta s potpisom slavnih slikara. U Heleninu domu okupljali su se i pisci, Ernest Hemingway, James Joyce i William Faulkner za koje je kasnije rekla: Nisam imala vremena pročitati njihova djela, ali sam zato uvijek stigla platiti njihove račune u restoranima.

Helena Rubinstein bila je visoka svega 150 cm, no mnogi su je zapamtili kao sitnu, ali dinamitnu. Legendarna Madame njegovala je znanstveni i inovativni pristup ljepoti. 1939. godine izumila je prvu vodootpornu maskaru, a 1958. lansirala je prvu automatsku maskaru u tubi. Prva je uvela podjelu na različite tipove kože, dnevne i noćne kreme, lansirala je tretman protiv akni... Danas je tvrtka Helena Rubinstein poznata po high tech proizvodima za njegu kože.

Elizabeth Arden: Svaka žena ima pravo biti lijepa!

Samo je jedna Elizabeta poput mene, a to je kraljica, izjavila je Elizabeth Arden, misleći na englesku kraljicu. Pionirka je u stvaranju kozmetičkog koncepta “potpune ljepote“ te makeovera u šminkanju, i prva je uvela putna kozmetička pakiranja. Prodavala je svoje savjete o ljepoti snimljene na gramofonske ploče za slušanje kod kuće, a u Drugom svjetskom ratu kreirala je crveni ruž za žene u vojsci. Kreirala je parfeme i začetnica je spa centara u Americi.

No, kultni je proizvod Elizabeth Arden njezina “čudotvorna“ krema Eight Hour koju je predstavila 1930., a koja je i danas njezin zaštitni znak. Najveće uspješnice kuće Elizabeth Arden nakon smrti njihove osnivačice su njegujuće kapsule s ceramidima i kozmetički brend Prevage. Tvrtka Elizabeth Arden također stoji iza mnogih celebrity parfema, među kojima su oni s potpisom Elizabeth Taylor, Britney Spears, Mariah Carey, Hilary Duff, Taylor Swift...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju