Princeza od Walesa prije nekoliko tjedana posjetila je dječji centar Riversley Park u Warwickshireu. Za tu prigodu odjenula je haljinu sa životinjskim uzorkom i bijele salonke Jimmyja Chooa koje su otkrile kako se i Catherine Middleton bori s jednim često bolnim problemom. To su - čukljevi.

Galerija Christina Hendricks Elsa Zylberstein Amy Adams +8 Danielle Staub

Čukalj ili hallux valgus je koštana deformacija koja se stvara na području stopala. Točnije, na zglobu na početku nožnog palca (baza palca stopala). Radi se o iskrivljenju palca stopala u stranu, s ušiljenjem prednjeg dijela stopala i stvaranjem bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.

Christina Hendricks Christina Hendricks (Foto: Afp)

Čukljevi se znatno češće javljaju kod žena zbog nošenja potpetica i uske obuće. Kod povišenja pete od pet do sedam centimetara, uz povećanje tjelesne težine, opterećenje stopala raste i ono se prenosi na prednji dio stopala, piše portal Kreni Zdravo.

12 slavnih dama kojima su stilisti odabrali potpuno pogrešne štikle Julianne Moore Beth Behrs Britney Spears +12 Jennifer Garner

Međutim, pojava čukljeva može biti i stvar genetike - oko 60 posto osoba s hallux valgusom ima člana obitelji s istom deformacijom. Ostali uzroci mogu biti spuštena stopala, reumatoidni artritis te giht.

S obzirom na to da jako puno vremena provode u visokim potpeticama, mnoge slavne dame imaju problema s čukljevima. U galeriji provjerite koje to poznate žene muku muče s čukljevima.

Elsa Zylberstein Elsa Zylberstein (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju