Mnoge žene koje će se ovih dana uputiti na neku plažu ili kupalište neće ni mali nožni prst umočiti u vodu. Sjedit će negdje pored zamotane u pareo ili dugu tuniku te uvjeravati druge (i same sebe) da se ne kupaju jer im nije do toga, a zapravo se skrivaju jer se srame svog tijela.

Galerija Ashley Graham Ashley Graham Ashley Graham +7 Manekenka Tabria Majors

A čega se točno sramimo? Svog prirodnog tijela, tijela kakvo se može vidjeti na svakom koraku. Istraživanja kažu da 90 posto žena ima celulit. Na svijetu trenutno ima oko 4 milijarde žena i sudeći po ovim statistikama, njih 3,6 milijardi ima celulit.

Iskra Lawrence Iskra Lawrence (Foto: Profimedia)

Obična računica dokazuje nam da se sramimo nečega što je normalno i svakodnevno. Isto vrijedi za naše strije, šlaufiće, popucale kapilare, vene, ožiljke, dlačice, madeže i sve ostale prirodne pojave na tijelu.

Posljednjih 15-tak godina svjedočimo velikom pomaku u percepciji izgleda tijela koji se dogodio zahvaljujući plus size pokretu. Više nego ikad svjesni smo toga da itekako trebamo paziti na zdravlje, ali istovremeno ne smijemo kažnjavati svoje tijelo zbog toga što ne izgleda u skladu s nametnutim standardima ljepote.

Ashley Graham Ashley Graham (Foto: Profimedia)

Manekenka Ashley Graham od početka svoje karijere ruši predrasude i potiče žene da zavole svoja tijela u njihovom prirodnom obliku. Ja vježbam. Dajem sve od sebe da jedem zdravo. Volim kožu u kojoj se nalazim. Ne sramim se celulita, a ne biste s ni vi trebale sramiti, poručila svojevremeno Ashley svojim pratiteljima na Instagramu.

Ashley Graham Ashley Graham (Foto: Profimedia)

Ashley pritom ne zagovara debljinu. Upravo suprotno, promovira i tjelovježbu i zdrav život, ali također nam pokazuje da ni tijelo o kojem vodimo brigu neće uvijek izgledati kao ono s naslovnica. Zbog toga nije ništa manje vrijedno i zaslužuje da se njime ponosimo jer nas naše tijelo nosi kroz život.

Camila Cabello Camila Cabello (Foto: Profimedia)

Pjevačica Camila Cabello prije par godina našla na meti kritika upućenih izgledu njezina tijela. Paparazzi su je snimili tijekom boravka na plaži i na treningu, a njezine fotografije obišle su svijet. Zlonamjerni korisnici društvenim mreža kritizirali su njezin celulit i trbuščić, ali Camila je za hejtere imala vrlo jasnu poruku: Trčala sam parkom u pokušaju da budem fit i ostanem zdrava. Nosila sam top koji otkriva trbuh koji nisam uvlačila. Samo sam trčala i egzistirala kao normalna osoba koja ne uvlači trbuh cijelo vrijeme. Zahvalna sam na ovom tijelu koje mi dopušta da odradim sve što moram. Mi smo stvarne žene s celulitom, strijama i salom.

Camila Cabello Camila Cabello (Foto: Profimedia)

Prije 20 godina i danas: Glumice koje s ponosom nose svoje bore i sijedu kosu Nekad i sad: Amanda Peet Nekad i sad: Jamie Lee Curtis Nekad i sad: Jodie Foster +6 Nekad i sad: Sophie Marceau

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju