Prema staroj i duboko ukorijenjenoj tradiciji, muškarci prose ženu i nude joj brak. Međutim, neke slavne žene prekršile su tu tradiciju

Iako je danas većini pripadnika oba spola ideja prosidbe muškarca potpuno nezamisliva, davna i bliža povijest ipak pamti "hrabre" žene koje nisu željele čekati bračnu ponudu nego su uzele stvar u svoje ruke.

Kada muškarac zaprosi ženu, u pitanju je vrlo moćan ritual.

Tako je 1839. ludo zaljubljena britanska kraljica Viktorija koja je tada imala samo 19 godina zaprosila princa Alberta. Iznova smo grlili jedno drugog, bio je toliko drag i nježan. Osjetila sam da je ovo jedan od najljepših trenutaka u mom životu, zapisala je nakon prosidbe u svom dnevniku.

Par se oženio 1840. i tijekom 20 godina braka dobili su devetero djece. Albert je umro 1861. godine, nakon čega se Viktorija na neko vrijeme povukla iz javnosti zbog prevelike tuge.

Skoro dva stoljeća kasnije žene koje su spremne svom partneru dati bračnu ponudu i dalje su prava rijetkost.

Kada muškarac zaprosi ženu, u pitanju je vrlo moćan ritual. Na taj način signalizira njoj, njezinim prijateljima i obitelji da je ozbiljan i spreman za budućnost s njom. Muškarci ne žele da ih žene prose jer bi to poremetilo tu 'nepovredivu' moć koju su imali kroz povijest.

Žene se boje da bi muškarci na njihovu prosidbu pristali samo radi reda pa se čekanjem njegove formalne prosidbe rješavaju te brige, objasnio je sociolog Bradford Wilcox za NYT.

Američka pjevačica Pink nije razmišljala o tome kada je 2005. godine usred jedne utrke zaprosila svog dečka, motociklista Careyja Harta. Tijekom trećeg kruga podigla je u zrak natpis 'želiš li se oženiti za mene'. On je pomislio da se Pink samo šali pa se nastavio utrkivati. Međutim, tada je pjevačica dodala "Ozbiljna sam!" na natpis i Carey je shvatio da ga stvarno prosi. Tada se zaustavio, izašao iz utrke i prihvatio bračnu ponudu svoje djevojke.

Biste li vi ikada zaprosili svog partnera?

glasova:

Glumica i bogatašica Zsa Zsa Gabor udavala se čak devet puta i ni jednom od svojih odabranika nije dala priliku da je zaprosi. Sama plaćam svoje račune i želim sama izabrati svog muškarca. Ne dozvoljavam da oni odabiru mene, izjavila je legendarna Zsa Zsa.

U galeriji pogledajte još dama koje su dame zaprosile svoje partnere, a zatim provjerite koje se slavne žene ne žele udati i koji su njihovi razlozi za takvu odluku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju