Mnogi muškarci koji se bave showbiznisom – od slavnih ljepotana koji šetaju po modnoj pisti do markantnih glumaca u televizijskim serijama i filmovima – nosili su šminku na licu u jednom trenutku svoga života i karijere.

Pritom je uglavnom riječ o „nevidljivim“ pomagalima za popravljanje tena i uljepšavanje lica poput primera, pudera, korektora i sličnih preparata bez kojih je danas nemoguće naći se pred kamerom bez obzira na spol.

Rjeđi su oni koji se odluče za poteze poput obrubljivanja očiju crnom olovkom ili takozvanim guylinerom, stavljanje sjenila za oči ili čak ruža za usne.

Slika nije dostupna Karizmatični Damiano David: Tko je 22-godišnji pobjednik Eurosonga koji je zaludio žene

Kad je talijanska grupa Måneskin pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu, žene su se oduševile karizmatičnim 22-godišnjim pjevačem Damianom Davidom, koji ne samo da je nosio guyliner već je i samouvjereno plesao po pozornici u čizmicama s povišenom potpeticom prkoseći ustaljenim rodnim stereotipima.

Je li šminka na muškarcima novi koncept? Nikako! Prve guylinere nosili su muškarci još u starom Egiptu prije 4000 godina.

Muškarci u Rimu u 1. stoljeću nakon Krista puderima su posvjetljivali lice, a potom crvenim prahom naglašavali jagodice. Bijeli puder na licima muškaraca bio je popularan i u viktorijanskoj Engleskoj, kada su mnogi zbog pretjeranog nanošenja izgledali poput „duhova“.

U drugoj polovici 20. stoljeća šminka se počela povezivati s glazbom i njezinim najbuntovnijim predstavnicima. Od Davida Bowieja i njegova Ziggyja Stardusta preko Boya Georgea do Princea – slavni su muškarci nosili šminku kao izraz bunta protiv ustaljenih društvenih normi, ali i kao alat za iskazivanje osobnog stila.

Zahvaljujući društvenim mrežama i beauty guruima poput Jeffreeja Stara ili Mannyja MUA, koji i sami imaju svoje kozmetičke brendove, šminka na muškarcima u 21. stoljeću više nije tabu-tema. Dokazuju to i globalno poznati brendovi poput primjerice Chanela, koji je izbacio na tržište kolekciju Boy de Chanel namijenjenu upravo muškarcima koji se žele uljepšati.

Slika nije dostupna "Vratite nam muževne muškarce!" Izdanje s Grammyja zbog kojeg su gorjele društvene mreže

Unatoč svemu, i dalje ima onih koji misle da dekorativnoj kozmetici nema mjesta na muškim licima jer to nije muževno.

Što vi mislite o ovoj temi? Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte koji su sve slavni muškarci nosili šminku na licu u svojoj karijeri, a potom ostavite svoje mišljenje u našoj anketi.

Jesu li muškarci koje se šminkaju muževni?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju