Kada ugledaju muškarca u suknji, mnogi će odmah reagirati s čuđenjem, ali zaboravljaju da je suknja stoljećima bila i muški odjevni komad. U istočnoj kulturi i dan danas je dio garderobe, a dio su muškog ormara i u pojedinim zemljama zapadnog svijeta.

Tako ste sigurno čuli za kilt. Škoti ovaj tradicionalni model suknje do koljena najčešće napravljen od vune nose u najsvečanijim prigodama i ponose se njime. Irska pak ima svoj oblik kilta koji je nastao iz starih muških tunika.

Moderne varijante ovog modela muške suknje postale su popularne u 80-ima zahvaljujući dizajneru Jeanu Paulu Gaultieru koji je oduševio modnu industriju kada je 1984. godine predstavio svoje prve muške suknje i kiltove.

Godinu dana prije njega dizajner Stephen Sprouse pokrenuo je pravu malu modnu revoluciju predstavivši kombinaciju muške suknje i hlača u zanimljivoj punk varijanti.

U drevnim kulturama poput egipatske, grčke ili rimske i haljine i suknje bile su odjevni komadi koje su nosili pripadnici oba spola.

Mnoge kombinacije koje danas doživljavamo kao neobične i čudimo im se zapravo su već bile nošene i nitko ih tada nije doživljavao kao neprimjerene. Na kraju dana, suknja je uistinu udobna i to će potvrditi većina žena. Zašto se onda i muškarci ne bi smjeli vratiti odjevnom komadu koji su nekad nosili?

Shvatio sam koliko su udobne i super se osjećam u njima. Nakupovao sam ih i sad ih ne mogu prestati nositi, kazao je jednom prilikom dizajner Marc Jacobs koji se suknje više ne namjerava odreći.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju