Jeste li već čuli za slikanje po brojevima?

Slikanje po brojevima (engl. paint by numbers) aktivnost je koja je posljednjih godina stekla veliku popularnost zbog svojih terapeutskih prednosti. To je kreativan način za oslobađanje od stresa i poboljšanje mentalne dobrobiti, a pritom nije potreban nikakav likovni talent.

Kada se usredotočite na slikanje po brojevima, vaš um ulazi u stanje opuštenosti, što smanjuje stres i tjeskobu. Osim toga, ova aktivnost pomaže povećati pozornost i poboljšati koncentraciju. Dok bojimo, fokusirani smo samo na taj zadatak te čitav vanjski svijet ostaje u pozadini.

Slikanje po brojevima također zahtijeva korištenje obje strane mozga. Lijeva strana mozga odgovorna je za logično i analitičko razmišljanje, dok je desna strana mozga odgovorna za kreativnost i intuiciju.

Osim toga, slikanje po brojevima zahtijeva da budete prisutni u trenutku, što vam može pomoći da postanete takvi i u ostalim područjima života.

U sve to uvjerila se i Julija Magaš, magistra edukacije povijesti i pedagogije. Za praksu slikanja po brojevima saznala je sasvim slučajno, no došla je u najbolje moguće vrijeme.

Bilo je to prije otprilike godinu dana. Tada sam prolazila kroz iznimno stresno i iscrpljujuće životno razdoblje i tražila sam neku aktivnost koja bi mi pomogla u tome da jednostavno nakratko skrenem misli s onoga što mi se događalo. Inače obožavam čitanje, ali u tom periodu mi ono nikako nije odgovaralo i bilo mi je teško koncentrirati se na pisanu riječ.

Bojanje sam jako voljela kao dijete i zato sam se tome vratila kada sam trebala mir i opuštanje.

Na jednoj od društvenih mreža pojavila mi se reklama za bojanje po šabloni na bijelom platnu označenom brojevima. Inače nisam ljubitelj crtanja ni na papiru, a kamoli na platnu, niti se smatram likovno nadarenom, ali bojanje je aktivnost koju sam jako voljela kao dijete.

Upravo me zbog tog sjećanja na djetinjstvo taj oglas zaintrigirao, a nakon nekoliko dana ugledala sam set za bojanje po brojevima na platnu na policama jedne trgovine i odlučila se okušati u tome.

Aktivnost koja je puno više od zabavne zanimacije

Svom novom načinu opuštanja posvećivala se nakon obaveza u školi i kod kuće, a to je redovito kombinirala s drugima aktivnostima poput slušanja klasične glazbe ili podcasta, uz neizostavnu šalicu kave.

Zna mi se dogoditi da se toliko unesem u ovu aktivnost da izgubim pojam o vremenu i onda shvatim da mi je već nekoliko sati prošlo u bojanju, a meni je vrijeme jednostavno proletjelo. Potpuno me obuzme i zbilja uživam u tome. To je ono psihičko stanje, u psihologiji poznato kao FLOW, u kojem smo potpuno zaokupljeni nečime i u koje je uključeno cijelo naše biće. Meni je ova aktivnost puno više od zabavne zanimacije, za mene ona predstavlja pravo meditativno iskustvo, ističe.

Kao takvo iskustvo, bojanje po brojevima utječe i na čitavu Julijinu dobrobit. Osim što je idealan način za opuštanje i bijeg od naporne svakodnevice, može značajno doprinijeti ublažavanju i smanjenju stresa.

Julijin rad Julijin rad (Foto: Privatna arhiva)

I sama primjećujem da sam uvijek nakon ove aktivnosti opuštenija i smirenija. Najveću promjenu vidim u tome da mi se sve manje pojavljuju preplavljujuće negativne misli te da sam sve više prisutna u sadašnjem trenutku, bez konstantnog analiziranja ili razmišljanja o svemu i svačemu.

Budući da su polja označena brojevima na platnu za bojanje manjih veličina, ova aktivnost itekako utječe na izoštravanje i povećavanje fokusa i koncentracije te na unaprjeđivanje vaših motoričkih vještina. Vježbate strpljivost, ustrajnost i mirnoću.

U konačnici, sve navedeno može imati pozitivan utjecaj i na povećanje samopouzdanja. Kada uzmemo u obzir sve navedene benefite, vidim da je ovo izuzetno korisna aktivnost za one koji žele biti kreativni, a istovremeno unaprijediti svoje mentalno zdravlje, kaže nam.

Također napominje da ova aktivnost nikako nije namijenjena samo onima koji su likovno nadareni. Štoviše, baš svatko može uroniti u svijet bojanja po brojevima.

Ljenčarenje Dajte si oduška: Pet situacija u kojima ljenčarenje nije gubitak vremena

Ako volite umjetnost, željeli biste se kreativno izraziti, ali se ne smatrate likovno nadarenima, ovo je odličan početak. Potrebno je samo malo volje i strpljenja, a rezultati će vas oduševiti. Na kraju, kada završite s cijelim procesom bojanja možete biti ponosni na sebe i svoje malo umjetničko djelo te ga ponosno izložiti u svom interijeru, zaključuje Julija Magaš.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju