Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. stoljeću u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih

Nesretna ljubav Slovački pjesnik Andrej Sladkovič u pjesmi "Marina" opjevao je svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj Foto: Guliver/Thinkstock Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pjesmu s 2900 stihova u 291 strofi, kojom je opjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj. Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita. Marinini roditelji ruku svoje kćeri dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijena novčića.

Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine 'Marinu', pjesmu kojom je opjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj

Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj.

Ondje je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu položiti svoje ljubavne zavjete. Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi mjesna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoeuropsku Veronu.

Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milijuni ljudi spremni potegnuti do Verone kako bi vidjeli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna, kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora.

"Epicentar ljubavi" otvoren je u prosincu, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju