Većina ljudi dijeli mišljenje da hranu ne bismo trebali bacati. Međutim, ponekad pripremimo previše hrane pa razmišljamo kako bismo je mogli reciklirati. Taj problem nemaju vlasnici kućnih ljubimaca jer njihove njuškice uvijek spremno čekaju svoj zalogaj.

Nakon jagoda, svježih krastavaca, malina i tikvica, došlo je vrijeme na gljive, kestene i bundeve. Kraljica jeseni bundeva zasigurno je jedna od najsvestranijih namirnica ovog perioda u godini, a od silnih delicija uvijek ostane barem malo.

Ako ste se pitali smijete li ostatke bundeve dati svome psu, odnosno je li zdravo bundevu pripremiti za svog ljubimca, pročitajte sljedeće retke i provjerite što o tome misle stručnjaci.

Bundeva je odlična namirnica za pse, baš kao i za ljude. Njezino lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama.

Kuhana, pečena u pećnici ili pak sirova bundeva je odlična za vašeg psa.

U žuto-narančastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij, koji zajedničkim djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo važno za krv, te mangan, koji čuva zdravlje kože i hrskavice.

Međutim, na neke sitnice ipak treba obratiti pozornost kako ne bismo ugrozili zdravlje svoga ljubimca. Kako bismo provjeriti na što treba pripaziti i kako bundevu ukomponirati u jesensku prehranu svoga psa, obratili smo se doktorici Vanji Kusić iz veterinarske ambulante Blue Dot u Zagrebu, a ona je s nama podijelila nekoliko korisnih informacija.

Bundeva je sastavni dio nekih hrana za pse, tako da, što se mene tiče, nema nikakvog problema ako psu želite dati bundevu. Ipak, treba pripaziti na način prehrane. Kuhana, pečena u pećnici ili pak sirova bundeva odlična je za vašeg psa. Naravno, treba pripaziti da se ne prejede bundeve.

S druge strane, problem se može dogoditi ako psa nahranite prženom bundevom, odnosno bundevom s puno masnoće. Čak i ako je pripremate u pećnici, pripazite da to bude bez masnoće.

Također, treba biti pažljiv s košticama, a posebno sirovim košticama. Baš kao i kod ljudi, one mogu izazvati zatvor. U nekim slučajevima i proljev, ali češće zatvor zbog gorkih tvari koje sadrže. Koštice su u redu, ali trebali biste ih prvo prokuhati, objasnila je doktorica Vanja Jusić.

Opasna hrana za pse Opasnost za njuškice: Koju blagdansku hranu nikako ne smijemo dati kućnim ljubimcima?

Dakle, u psećoj prehrani treba se izbjegavati masnoća. Ako ste kuhali krem juhu od bundeve, varivo ili pak pire, slobodno malo ručka pomiješajte s hranom svoje njuškice i obogatite njezin obrok. 

Ovi su ljepotani svjesni svoje ljepote, a poznati su po odanosti i ogromnoj ljubavi Akita Akita Akita +12 Akita -

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju