"Ne znam" i "ne mogu" nisu u njezinu rječniku. Pokreće je ljubav prema umjetnosti. Sonja Šimatić slikarica je koja je diplomu dobila u šezdesetoj godini - i ne samo to. Uskoro se sprema i za doktorat

Sonja Šimatić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sonja Šimatić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Foto: Screenshot IN Magazin Sonja Šimatić u šezdesetoj je godini ostvarila svoj san. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dokazala kako nikad nije kasno ostvariti svoje ciljeve i da je uvijek pravo vrijeme za ulaganje u sebe. Diplomirana ekonomistica Akademiju nikad prije nije pokušala upisati.

Sonja Šimatić je slikarica koja je diplomu dobila u šezdesetoj, a uskoro se sprema i za doktorat

Na početku su svi bili iznenađeni jer nije to uobičajena praksa. Ali shvatili su da godine ništa ne znače, već da se gledaju radovi, rekla je Sonja Šimatić u prilogu emisije IN Magazin.

Ovog uspjeha ne bi bilo, kaže, bez potpore obitelji. Slikarstvom se profesionalno bavi više od 15 godina. Svojedobno je upisala školu crtanja u Ljubljani, a ima i galeriju na Visu

Bilo mi je žao diplomirati jer je bilo toliko prekrasno na Akademij da bih najradije ostala još par godina, ali naprosto više nisam mogla. Predivno je. Jedan osjećaj vraćanja u mladost i pozitivne energije. To je jedno životno iskustvo koje bih u svakom slučaju ponovila.

Prvu sliku je naslikala već s 10 godina i odmah je prodala. Danas joj je, ističe, pomalo žao što je nema u svojoj arhivi, no zato je tu njezin diplomski rad koji je zadržala. Transformirala je rad Kandinskog te zadržala formu i boje.

POKRENULA ŠKOLU SLIKARSTVA

Od svih tehnika najviše voli ulje na platnu. Budući da je to tehnika za koju treba izdvojiti dosta vremena, paralelno slika nekoliko slika. Voli i drvene bojice, pastel, mozaik, a motivacije ima napretek. Pokrenula je školu slikarstva, no tu ne misli stati.

Spremam se još na doktorat, bez obzira na sedamdesete, rekla je Sonja za IN Magazin.
Sonja Šimatić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sonja Šimatić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Foto: Screenshot IN Magazin

Sonja je dobila i nagradu Maslačak znanja, kojoj je je cillj motivirati građane da se uključe u neki oblik učenja.

Vi čim čekate, izgubljeni ste. U svakom slučaju, treba krenuti, pa kud put odvede, jer vrata se otvaraju.

Ipak nije sve tako ružičasto. Sonja se, kao i sve žene njezine dobi, susreće s dobnom diskriminacijom.

Ne može svaka žirirana izložba biti limitirana godinama, kaže.

No to je neće obeshrabriti. Žene u 50-ima i 60-ima pune su iskustva i znanja. Kaže, trebaju toga biti svjesne i ne smiju se toga bojati reći i pokazati.

Više o Sonji Šimatić pogledajte u prilogu emisije IN Magazin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju