Španjolski parlament izglasao je zakon koji ženama omogućuje menstrualni dopust u slučaju bolnih menstruacija, istaknuvši tako Španjolsku kao prvu europsku državu koja je odlučila poduzeti taj korak.

Novi zakon ženama daje mogućnost da se prijave na bolovanje u slučaju bolnih menstruacija.

O ovom se koraku u Španjolskoj priča već dugo, a pozitivno je iznenađenje činjenica da će žene u slučaju bolnih menstruacija dobiti plaćeni dopust. Pravo na neradni dan mora odobriti liječnik, a plaćat će se iz državnog socijalnog osiguranja.

Žene koje pate od bolnih menstruacija odsad će moći uzeti tri dana bolovanja – s mogućnosti produžetka na pet dana ako dobiju odobrenje svojega liječnika.

Španjolska je donijela niz zakona o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključujući zakone o pobačaju i pravima transrodnih osoba, a ovime je postala prva država u Europi koja je radnicama dala pravo na plaćeni menstrualni dopust.

Inicijatorica odluke je Irene Montero, ministrica za ravnopravnost, koja je ovaj potez nazvala povijesnim danom za feministički napredak.

Prva država koja je uvela menstrualni dopust jest Japan, i to davne 1947. godine. Njihov zakon nalaže da poslodavci ne mogu tražiti od žena da obavljaju posao ako u tom trenutku imaju bolnu menstruaciju.

Priča o menstrualnom dopustu u Japanu započela je 1928. štrajkom kondukterki koje su radile za tokijsku autobusnu tvrtku.

Menstrualno siromaštvo Sve škole i skloništa za žrtve nasilja u Hrvatskoj dobit će besplatne menstrualne potrepštine

Osim Japana, pravo na neki oblik menstrualnog dopusta imaju još i žene iz Indonezije, Tajvana, Južne Koreje, Vijetnama i Zambije.

 

Smatrate li da bi u Hrvatskoj menstrualni dopust bio dobra ideja?

glasova:

U anketi nam recite svoje mišljenje o ovoj temi.

Dok neki smatraju da će to pomoći brojnim ženama koje se bore s bolnim menstruacijama, drugi smatraju da će to narušiti položaj žena u našem društvu jer će poslodavci još veću prednost dati muškarcima, a i posljedica takve mjere mogle bi biti manje plaće. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju