Menstrualno siromaštvo stvaran je problem s kojim se bori velik broj žena u Hrvatskoj. Zato nas je razveselila vijest da će u idućoj godini sve škole i skloništa za žene žrtve nasilja dobiti besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština.

Nadam se da će to značiti i provedbu i da će u svim osnovnim i srednjim školama i skloništima biti zalihe tih potrepština koje si djevojčice i žene ne mogu priuštiti kod kuće, rekla je zastupnica Sabina Glasnovac.

U posljednjih nekoliko godina pokrenuti su brojni projekti diljem svijeta kojima je glavni cilj skinuti stigmu s ove normalne pojave.

Škotska je prva zemlja koja je ženama omogućila besplatne uloške i tampone. Tada je donijela odluku da će se menstrualne higijenske potrepštine osigurati u svim školama i na fakultetima, a nakon njih je država za državom donosila istu odluku.

Unatoč činjenici da gotovo polovica svjetskog stanovništva redovito ima menstruaciju, ona je i dalje tabu-tema, a uz to zahtijeva i poprilične financijske izdatke. Tijekom života jedna žena u prosjeku potroši 17 tisuća higijenskih uložaka ili tampona, za što otprilike izdvoji tri tisuće eura.

Pritom si brojne djevojke i žene to ne mogu priuštiti. U tom slučaju mogu pribjeći korištenju nekih alternativa kao što su toaletni papir ili komadi, tkanine koje su nehigijenske, a ponekad i opasne jer se time povećava rizik od pojave infekcija.

Karlovačke osnovne škole započele s podjelom higijenskih uložaka za učenice - 2 Nakon Rijeke i Varaždina, i škole u Karlovcu dobile kutije s besplatnim ulošcima

Dnevni ulošci mnogim su ženama dio higijene Pet savjeta koje je važno slijediti za sigurno nošenje dnevnih uložaka

Na problemu menstrualnog siromaštva radi se sve više. Početkom ove godine Rijeka, Varaždin i Karlovac svojim su učenicama omogućili besplatne uloške i tampone, a sada je Vlada donijela odluku kako će sve škole u Hrvatskoj slijediti taj lijepi primjer.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju