Menstrualno siromaštvo stvaran je problem s kojim se bori velik broj žena u Hrvatskoj. Zato nas je razveselila vijest da će u idućoj godini sve škole i skloništa za žene žrtve nasilja dobiti besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština.

Nadam se da će to značiti i provedbu i da će u svim osnovnim i srednjim školama i skloništima biti zalihe tih potrepština koje si djevojčice i žene ne mogu priuštiti kod kuće, rekla je zastupnica Sabina Glasnovac.

U posljednjih nekoliko godina pokrenuti su brojni projekti diljem svijeta kojima je glavni cilj skinuti stigmu s ove normalne pojave.

Škotska je prva zemlja koja je ženama omogućila besplatne uloške i tampone. Tada je donijela odluku da će se menstrualne higijenske potrepštine osigurati u svim školama i na fakultetima, a nakon njih je država za državom donosila istu odluku.

Unatoč činjenici da gotovo polovica svjetskog stanovništva redovito ima menstruaciju, ona je i dalje tabu-tema, a uz to zahtijeva i poprilične financijske izdatke. Tijekom života jedna žena u prosjeku potroši 17 tisuća higijenskih uložaka ili tampona, za što otprilike izdvoji tri tisuće eura.

Pritom si brojne djevojke i žene to ne mogu priuštiti. U tom slučaju mogu pribjeći korištenju nekih alternativa kao što su toaletni papir ili komadi, tkanine koje su nehigijenske, a ponekad i opasne jer se time povećava rizik od pojave infekcija.

Slika nije dostupna Nakon Rijeke i Varaždina, i škole u Karlovcu dobile kutije s besplatnim ulošcima

Ulošci Pet savjeta koje je važno slijediti za sigurno nošenje dnevnih uložaka

Na problemu menstrualnog siromaštva radi se sve više. Početkom ove godine Rijeka, Varaždin i Karlovac svojim su učenicama omogućili besplatne uloške i tampone, a sada je Vlada donijela odluku kako će sve škole u Hrvatskoj slijediti taj lijepi primjer.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju