Znanstvenici se slažu da je spavanje na trbuhu loše jer može prouzročiti bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje.

Kada spavate na trbuhu, morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može prouzročiti bolove. Ako baš morate spavati na trbuhu, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namjenu, savjetuju njemački liječnici. To će vam omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju njemački stručnjaci te dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta

Spavanje na trbuhu uzrokuje pritisak na kralježnicu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istodobno se stvara pritisak na prsa, što također može izazvati nelagodu i bol. Ako se probudite ukočeni, bolna vrata ili s oštrom boli u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na trbuhu mogući je krivac. Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod trbuh, no u tom bi slučaju jastuk morao biti dovoljno ''debeo'' da kralježnica ostane u neutralnom položaju.

Slika nije dostupna Nije nepravilno držanje ili sjedenje: Najveći uzrok bolova u vratnoj kralježnici

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati gastroezofagealni refluks (GERD) ili ga pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka. Ventil koji sprječava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka, što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Slika nije dostupna Odgađa oporavak: Greška broj jedan koju radimo kada nas bole leđa i(li) vrat

Spavanje na jednoj strani lica neizbježno je kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da pritisak na jastuk s vremenom može utjecati na stvaranje dubljih bora i prištića na licu. Jastučnice su poput spužve za preparate za njegu kose i kože.

Bol u leđima Bol u leđima: Sedam mogućih uzroka i razloga zašto je ne smijete ignorirati

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju njemački stručnjaci te dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju