Džin od klementine i šljiva, snježna kugla i Orašar? Zvuči kao neodoljiva kombinacija, a upravo takvu priču ove godine nudi poznati lanac trgovina Marks&Spencer.

Ove godine čini nam se kao da se veselimo božićnim blagdanima ranije i više nego ikad, pa su brojne trgovine već počele prodavati svoje božićne artikle.

Ne zaostaje ni Marks&Spencer, čije će boce džina oduševiti sve koji vole ovo piće, a ujedno ne mogu dočekati blagdane.

Naime, na tržište su stavili džin od klementina i džin od šljiva, a boce ukrasili motivima iz baleta Orašar, nastalom prema poznatoj priči.

No nije riječ o običnim bocama džina. Osim što su ukrašene motivima iz priče o Orašaru, sam unutrašnji dizajn boce odskače od uobičajenih jer je napravljen od dvostrukog stakla u čijem se međuprostoru nalazi pravo božićno remek-djelo – snježne kugle.

Džin s okusom šljive Džin s okusom šljive (Foto: Zadovoljna.hr)

U boci s naslikanim Orašarom u toj se ispuni nalaze listići zlatne boje koji savršeno nadopunjuju tematiku klementina i zlatnog junaka, dok je druga boca kao stvorena za zaljubljenike u zimsku idilu. Uz motiv šećerne vile, tu se nalazi i bijeli snijeg, koji upotpunjuje zimsku čaroliju.

No ovakve jedinstvene dekoracije ne bi bile moguće da davnih dana nije osmišljena snježna kugla.

Austrijanac Erwin Perzy I., po struci mehaničar kirurških instrumenata, sasvim je slučajno stvorio snježnu kuglu davne 1900. godine.

Da bi pojačao svjetlost žarulje, Erwin je planirao ispred nje postaviti kuglu ispunjenu vodom. Međutim, njegova ideja sa žaruljom nije funkcionirala.

Kada se protrese, boca džina pretvara se u snježnu kuglu.

Odustao je od toga, a potom je za nekoliko dana slučajno u kuglu prosipao griz, namirnicu vrlo čestu u prehrani djece. Griz se u kugli veoma sporo spuštao do dna, a to ga je podsjetilo na padanje snijega. Kako je bio vješt s minijaturnim kirurškim priborom, u kuglu je postavio dioramu crkve i tako je nastala prva snježna kugla, a ostalo je povijest.

Slika nije dostupna Živjeli! Recept za jesenski džin-tonik koji grije bolje od vrelog čaja

Shimmer za džin Shimmer za džin-tonik: Dodatak koji pretvara omiljeno piće u spektakl za oči

Cheesecake s džin-tonikm Bez pečenja: Recept za cheesecake s džin-tonikom stvoren... ma za svaku priliku!

Sada je proizvođač ovog džina spojio ono najbolje što često vežemo uz blagdane – snježne kugle, Orašara i uživanje u finim pićima.

Cijena za paket u kojem uz džin dolazi i prosecco stoji 45 funti (oko 400 kuna), a naručiti se može internetskoj trgovini Marks&Spencer.

Pripreme za blagdanska druženja lagano mogu početi. Nakon što se ispije džin, zauvijek nam ostaje predivna snježna kugla koja može poslužiti kao dekoracija.

A u našem videu možete pogledati ulomak iz baleta Orašar koji pokazuje zašto se krajem svake godine vraćamo ovom bajkovitom baletnom djelu.

Džin s okusom mandarine Džin s okusom mandarine (Foto: Zadovoljna.hr)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju