Vrlo je bitno izabrati pravu odjeću krećete li na izlet u prirodu za nepredvidivih jesenskih dana. Prava blaga skrivaju se u outletima jer se tamo kvalitetna odjeća i nekima inače preskupi komadi mogu naći po vrlo povoljnim cijenama.

Jesen je odlično doba za planinarenje ili šetnju prirodom, ali i često nepredvidivo kada je o vremenskoj prognozi riječ. Pri odabiru prave odjeće za planinare rekreativce morate imati na umu vrstu terena kojim ćete šetati, ali i vremenske uvjete. Evo nekoliko savjeta čime se voditi pri kupnji savršene odjeće za planinarenje.

1. Obucite se slojevito

Prije nego što krenete u šetnju prirodom, razmišljajte o tome da ćete se hodanjem ugrijati, ali i da se u nekim predjelima, u dubokom hladu šume ili na planinskim vrhuncima, mogu znatno spustiti temperature. Kako bi se zaštitili od svih promjena temperatura najbolje se voditi 'outfitom od tri sloja'.

Kao bazu obucite laganu majicu dugih ili kratkih rukava, koja upija vlagu, ali se i brzo suši. Ako vam postane prohladno na nju obucite majicu ili jaknu na kapuljaču od flisa ili sličnog sintetičkog materijala. Na nju ovisno o vremenskim uvjetima možete obući tanki šuškavac koji će vas štititi od možebitnog vjetra ili kiše.

 

2. Vodite računa o materijalu

Iako će mnogi posegnuti za ugodnim pamučnim materijalima pri odabiru odjeće za rekreaciju, nemojte. Takva će odjeća zadržavati znoj i vlagu, zbog čega se možete nahladiti pogotovo ako se nađete na planini ili u šumi kada se temperature malo spuste. Birajte ipak odjeću od sintetičkih materijala koja se brzo suši.

3. Udobne i praktične hlače

Ne treba ni govoriti da su hlače najbolji odjevni predmet kada se radi o šetnji prirodom ili planinarenju. Odaberite hlače od izdržljivog sintetičkog materijala koji se brzo suši. Noseći ovakav komad odjeće zaštitit ćete se od opasnog ili grubog raslinja, a uz to što ćete se kretati bolje te će vam biti toplije za nižih temperatura.

4. Obuća i čarape vrlo su bitne

U odabiru prave obuće za planinarenje morate razmišljati na kakvom se terenu namjeravate kretati. Šetnja Medvednicom ili penjanje na Sljeme uvelike se razlikuje od onog primjerice na Mosor i to prvenstveno u terenu. U svakom slučaju najbolje je imati obuću koja je izdržljiva, udobna i primjerena uvjetima.

Nepropusnost je svakako bitna stavka u odabiru obuće za jesenske šetnje, pa birajte sportske cipele od Gore-Texa ili nekog drugog nepropusnog materijala kako bi vam stopala ostala suha.

Gležnjače će pružiti najbolju potporu pri hodanju na neravnom terenu nakon kojeg vas noge mogu ozbiljno boljeti krećete li se u neprikladnoj obući. Dobra obuća mora biti upotpunjena odgovarajućim čarapama. Birajte one s većim postotkom vune ili od sintetičkih materijala koje se brzo suše.

5. Zaštita od kiše i hladnoće

Kišobran je neprikladno pomagalo planinarite li ili šećete li kroz šumu, dok će vam dobra kabanica ili nepropusna jakna dobro doći. Nepropusni šeširi ili kape odlično će vam poslužiti u takvim vremenskim uvjetima dok će vas od hladnoće i vjetra štititi šal, vunena kapa ili traka.

Za bezbrižan jesenski vikend u prirodi potrebna je dobra oprema, a u našoj galeriji fotografija pogledajte kakve sve kvalitetne i povoljne komade možete pronaći u outletu.

Vrhunski sportski brendovi kao što su Nike, Adidas ili Puma u Roses Designer Outletu u Svetom Križu Začretje nude prošlogodišnje kolekcije i robu sa zaliha prodaju po cijenama sniženima od 30 do 70 posto u odnosu na one u redovnoj prodaji. U studenom naš jedini outlet gradić ovaj mjesec slavi osam godina kada će rođendanski popusti 12. i 13. studenog na već sniženu robu učiniti većinu komada znatno jeftinijim. Ne propustite izabrati pravu planinarsku, odnosno sportsku odjeću za vas baš tamo i za vrijeme rođendanske akcije.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju