Kada trebamo očistiti kakvu tvrdokornu mrlju u domu skloni smo udružiti nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi s manje muke riješili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog kemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne miješate s drugim sličnim proizvodima

1. Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda. Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake kemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korištenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinirati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne kemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju ili ispustiti pare štetne po zdravlje ukućana.

'Izbjeljivači imaju potentnu kemijsku formulu koju nije dobro miješati s ničim doli običnom vodom. '

2. Hidrogen peroksid i alkoholni ocat. Kombinacija peroksida i octa česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i dišni sustav osobe koja stoji nad njime.

3. Izbjeljivač i alkoholni ocat. U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kućanstva, ali u praksi ista tvori plinoviti klor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem te pečenje i suzenje očiju.

4. Izbjeljivač i amonijak. Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate s izbjeljivačem, jer u kombinaciji tvore kloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i plinoviti klor, a izaziva i bolove u prstima te nedostatak zraka u plućima.

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol.
Ovo je još jedna u nizu kemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe dišnog sustava. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim kemijskim sredstvima, već samo vodom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju