Legendarna predstava "Stilske vježbe", koja je kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom ušla u Guinessovu knjigu rekorda, obilježit će 50 godina izvođenja svečanom izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Predstava "Stilske vježbe", u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na dvadesetak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, svečanom će izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 28. siječnja obilježiti 50 godina kontinuiranog izvođenja.

Neočekivano, predstava je postala hit sezone odmah po premijeri održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Peri Kvrgiću

"Stilske vježbe" 1968. godine u Teatru ITD postavio je redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua "Exercices de style" iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu Nje preuzela Lela Margitić. U međuvremenu predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinessovu knjigu rekorda.

Tijekom 50 godina izvođenja predstava je osvojila brojne nagrade te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije. Od 2007. izvodi se u produkciji Kazališta Planet Art.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju