Redovita tjelesna aktivnost cilj je mnogima, ali u praksi često zakažemo. No bitno je krenuti, a ako će vam tako biti lakše, vaš početni cilj ne treba biti prevelik. Primjerice, ako odlučite trčati, već će 15 minuta dnevno biti dovoljno da učinite puno toga za svoje tijelo i svoje zdravlje.

Tih 15 minuta u danu svi možemo odvojiti, a velika je vjerojatnost da će s vremenom vaši apetiti, zajedno s vremenom trčanja, rasti. No vratimo se na spomenutih 15 minuta.

U nastavku smo izdvojili sedam prednosti trčanja za zdravlje koje će vam donijeti tih samo 15 minuta trčanja dnevno.

1. Poboljšat ćete zdravlje srca

Trčanje tjera vaše srčane mišiće i pluća na jači rad - jača srce i povećava kapacitet pluća. S vremenom će vam biti sve lakše savladavati i druge stvari, kao što je primjerice penjanje stepenicama ili hodanje do odredišta.

2. Lakše ćete držati razinu stresa pod kontrolom

Trčanje je aktivnost koja pomaže u smanjenju hormona stresa, a istovremeno potiče proizvodnju hormona koji pridonose opuštanju i pozitivnom raspoloženju.

3. Brže ćete učiti i bolje pamtiti

Redovito trčanje imat će pozitivan utjecaj na dijelove vašeg mozga odgovorne za pamćenje i razmišljanje.

4. Pomoći će vam u gubitku kilograma

Ako zadržite trenutne prehrambene navike, uz 15 minuta trčanja svaki dan gubit ćete dovoljno kalorija da izgubite oko pola kilograma mjesečno. Naravno, za veće gubitke potrebne su ozbiljnije aktivnosti i smanjeni unos kalorija.

5. Jačanje kostiju

S godinama može doći do gubitka gustoće kostiju, što može dovesti i do osteoporoze. Vježbe poput trčanja imaju pozitivan učinak na mineralnu gustoću kostiju.

6. Trčanje pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i razine kolesterola

Redovito trčanje pomaže u snižavanju krvnog tlaka u mirovanju, a samim time smanjuje se i rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, trčanje može povoljno utjecati na razinu zdravog kolesterola te istovremeno stimulirati enzime koji pomažu smanjiti količinu LDL kolesterola u krvi.

7. Produžit ćete životni vijek

Samo 15 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, pa tako i trčanja, može produžiti naš životni vijek i smanjiti rizik od smrti.

Hodanje je super aktivnost Što će se dogoditi ako cijeli mjesec budete hodali sat vremena dnevno?

Jesen je idealna za aktivnosti na otvorenom Pet aktivnosti s kojima možete topiti kalorije cijelu jesen
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju