Voda je iznimno dobra za naš organizam. Odlična je pomoć ako imate jutarnje mučnine i vrtoglavice koje su uobičajeni simptomi u prvom tromjesečju trudnoće. No, nije samo voda koristan napitak koji bezbrižno možete piti tijekom trudnoće. Ginekologinja Tihana Mazalin otkriva koja pića bismo trebali piti tijekom trudnoće, a koja izbjegavati

Tijekom trudnoće preporučuju se ova pića:

1. Voda
Najbolji izbor pića tijekom trudnoće upravo je voda. Ne sadrži umjetne zaslađivače ili boje, ne sadrži dodatne kalorije i odličan je izvor hidratacije.

Ako pak želite pojačati njezin okus, slobodno dodajte nekoliko kapi limuna. Voda će vam pomoći u borbi s vašim jutarnjim mučninama i manjkom energije.

Iznimno je važno dovoljno piti u trudnoći kako bi krvotok radio u novim uvjetima, a posebno ako je trudnica i prije trudnoće imala nizak tlak. Preporučena je količine tekućine oko 2 litre raspoređene tijekom cijelog dana. Najbolje je piti vodu i mineralnu vodu koja sadrži manje natrija, savjetuje ginekologinja Tihana Mazalin.

2. Mlijeko
Mlijeko je odličan izbor pića jer utažuje žeđ i pri tome naše tijelo opskrbljuje vitaminom D i kalcijem koji su važni za pravilan razvoj bebe. Daje nam snagu, smanjuje rizik od osteoporoze i drugih problema s kostima kojima su trudnice sklone.

Uz mlijeko, bilo bi dobro da trudnice konzumiraju jogurt kako bi se tijelo opskrbilo kalcijem, preporučuje Mazalin.

3. Voćni čajevi
Blage voćne čajeve smijete piti tijekom trudnoće, no morate paziti na izbor biljnih čajeva jer nisu svi dopušteni. Izbjegavajte dodavanje šećera u čaj, ali i druga pića. Radije ih zasladite medom.

4. Smoothie
Smoothie od svježeg sezonskog voća i/ili povrća ukusan je napitak koji opskrbljuje tijelo vitaminima i mineralima.

Tijekom trudnoće izbjegavajte piti:

1. Pića s dodatkom kofeina
Izbjegavajte kavu, naročito u prvom tromjesečju, kazala je doktorica Mazalin. Ako ne možete bez ovog napitka, pobrinite se barem smanjiti unos.

I dalje možete uživati u jednoj šalici jutarnje kave, ali preveliki unos pića s kofeinom povećava opasnost od prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta, upozorila je.

2. Energetska i gazirana pića
Energetska pića izvor su visokog udjela šećera, kofeina i daju vam nalet energije. No, njihovo djelovanje na trudnice nije detaljno istraženo, stoga ih je najbolje izbjegavati.

Treba izbjegavati slatka gazirana pića, odnosno napitke koji sadržavaju kinin, otkriva doktorica.

3. Alkohol
Alkohol biste trebali izbjegavati jer može negativno utjecati na razvoj nerođenog djeteta. Eventualno možete popiti čašu crnog vina, kazala je Mazalin i dodala kako ni s čim ne treba pretjerivati jer sve što je umjereno ne škodi. Međutim, treba biti oprezan.

4. Punč od jaja
Svakako treba izbjegavati napitke u kojima se nalaze termički neobrađena jaja, a to je primjerice punč od jaja, otkriva doktorica. Naime, u takvim jajima krije se opasnost od zaraze salmonelom koja može biti izrazito opasna.

Saznajte kojih 8 namirnica koje mora jesti svaka trudnica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju