Zamislite sljedeću situaciju i zatim iskreno odgovorite na postavljeno pitanje.

Partner nakon posla automobilom dolazi po vas. Imali ste najbolju namjeru mirno ga pozdraviti i slušati ga dok priča kakav mu je bio dan. Međutim, čim ste ušli u automobil započela je svađa zbog toga što niste kupili salatu za večeru u trgovini, iako vas je on podsjetio da to napravite. Objašnjavate mu da je niste kupili jer vam nije rekao kakvu točno salatu želi, a u tom trenutku niste ga mogli dobiti na mobitel koji je bio isključen.

Kako bi vaš partner reagirao u tom trenutku?

glasova:


Ako odgovor pod slovom A najbolje opisuje najvjerojatniju reakciju vašeg partnera, onda ste u vezi s osobom koja zna komunicirati na pravilan način, ali ako njegova reakcija više liči odgovoru pod slovom B – onda vas je partner tretirao s prijezirom.

Prema iskustvu Johna Gottmana, psihologa na sveučilištu Washington i osnivača instituta Gottman koji je više od 40 godina proučavao parove, ljubavne odnose i bračnu stabilnost, upravo je prijezir najveći neprijatelj ljubavi i glavni uzrok raspada brakova i veza.

Uočio je obrazac ponašanja koji se ponavlja među rastavljenim partnerima i zajedničku emociju koja može nagovijestiti kraj ljubavi. Ta emocija je prijezir koji se definira kao negativan osjećaj neodobravanja popraćen gađenjem, ljutnjom i odbacivanjem. Puno je gori od "obične" frustriranosti i negativnosti jer prijezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da ste "ispod njega" i vrijedite manje.

Zamislite rezonantnu komoru, a svaka osoba u vezi je izvor svoje vlastite glazbene tj. emotivne vibracije. Ako je svaki partner zatvoren za vibracije druge osobe i više zainteresiran za oslobađanje svojih negativnih osjećaja, te negativne vibracije će odjekivati, odbijati se jedna o drugu i naposljetku eskalirati u ružnu situaciju sve dok se nešto ne slomi, kazao je za BI dr. John Gottman.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju