Zimu se unatoč blagdanima koji ju krase često smatra najtmurnijim dobom godine – hladno je, drveće je ogolilo svoje grane, rano se smrači. Nema poleta koji nam donose sunčane zrake i mirisi svježe rascvjetane i probuđene prirode.

Stanovnici malog norveškog grada Tromsøa svake godine puna dva mjeseca, od studenog do siječnja, proživljavaju polarnu noć i zakinuti su za sunčevu svjetlost. Ipak, oni nisu najdepresivniji ljudi na svijetu, već jedni od najsretnijih, a tajna njihove sreće leži u jednoj jedinoj riječi – koselig.

Što je koselig?

Ovaj koncept može opisati kuću, situaciju, obrok, razgovor ili osobu, a ono na što se odnosi je prenošenje osjećaja sigurnosti, topline i blagostanja.

Koselig bi se mogao smatrati norveškom verzijom hyggea jer se oba pojma odnose na osjećaj ugode i pronalaženje radosti u malim stvarima. Ono u čemu se koselig najviše razlikuje od hyggea je to što se puno više fokusira na društveni aspekt, povezanost s dragim ljudima, ali i prirodom i vanjskim prostorom.

Druženje s prijateljima Topli napitak još će vas više ugrijati ako ga pijete s prijateljima (Foto: Shutterstock)

Radost u svakodnevnim sitnicama

U mračnim i dugim zimama, bitno je pronaći nešto čemu se možemo radovati i što će nas činiti sretnima. To je srž koseliga – pronaći radost u onim trenucima u kojima to može biti teško.

Ovaj je način razmišljanja relevantan tijekom cijele godine, ali u zimskom je razdoblju posebno važno uživati u tim malim trenucima. Promjena načina na koji gledamo na svijet i pozitivniji pristup ključni su, stoga se Norvežani pokušavaju usredotočiti na stvaranje najtoplije i najvedrije zime u trenucima kada je zapravo najhladnija i najmračnija.

Boravak na otvorenom osnažuje

Iako se zimi najboljom odlukom čini ostati zagrijan pod toplom dekicom uz gledanje dobre serije, izlazak iz stana najkorisnije je što možemo napraviti ako želimo u potpunosti prigrliti i upoznati zimu i njezine prednosti.

Trčanje zimi Aktivnosti na otvorenom poboljšat će raspoloženje i energiju (Foto: Shutterstock)

Norvežani izlaze bez obzira na vremenske uvjete, jer aktivnost i druženje značajno podižu raspoloženje i pune dobrom energijom.

Izreka Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća pravilo je prema kojemu žive u hladnijim mjesecima.

Podijelite ugodne trenutke s drugima

Koselig nije samo stvaranje ugodnog okruženja, naglasak je na dijeljenju ugode s drugima, poticanju osjećaja zajedništva i povezanosti s bližnjima.

Druženje s prijateljicama dobro je za zdravlje Potvrdila znanost: Žene bi se sa svojim prijateljicama trebale družiti dva puta tjedno

Ležerna i skromna druženja u kućnoj atmosferi, zajedničko uživanje u aktivnostima poput igranja društvenih igara, kuhanja ili izrade rukotvorina, istraživanje prirode, planinarenje, trčanje ili pak lagana šetnja parkom – sve su to načini na koje se možete dublje i iskrenije povezati s onima do kojih vam je stalo.

Neka bit koseliga postane i bit vaših ovogodišnjih blagdana, ali i ubuduće – sreća se dijeljenjem množi. Izdvojite kvalitetno vrijeme za drage ljude, dijelite s njima iskustva, pokažite im da ste zahvalni na tome što su uz vas. Vaši će odnosi biti ojačani, a osjećat ćete se zadovoljnije i ispunjenije.

Jedinstveni hygge trenutak influencerice Petre Kurtele Koje je vaše mjesto na kojem se osjećate bezbrižno? Za stvoriti hygge nije bitno gdje se nalazite

Sretna žena Otkrijte četiri navike zajedničke najsretnijim ljudima

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju