Hygge je riječ koju možemo izgovarati na nekoliko načina, a Danci čak neće mariti ni ako je pogrešno napisana. Najvažnije im je da se, ako usvojite filozofiju hyggea, gdje god se nalazite, osjećate ugodno i neopterećeno.

Galerija JYSK JYSK JYSK +1 JYSK

Iako je puno lakše napisati riječ hygge nego je izgovoriti, jednom kad osjetite duševnu ugodu i osjećaj pripadnosti prostoru koji vas okružuje bit će vam jasno zašto se Danci smatraju najmirnijim i najspokojnijim Europljanima. Možda imamo pravo na njih biti pomalo i ljubomorni zbog činjenice da imaju Institut za istraživanje sreće i da je stručnjacima koji su tamo zaposleni posao istraživati poboljšanje kvalitete života.

Umjetnost stvaranja sreće malim ritualima

Hygge je upravo to, pokušaj da se što više ugodi samome sebi, umjetnost stvaranja intime u kojem god prostoru da se nalazimo kako bismo bili što opušteniji i smireniji. Zbog toga se takva životna filozofija najčešće manifestira kroz uređenje prostora u kojem se nalazimo. Zbog doticaja s prirodom, kojem hygge teži, cilj je u uređenje uklopiti što više prirodnih materijala.

Usudite se u dnevnu rutinu uvesti svoje male rituale koji u vama bude osjećaj zaštićenosti i udobnosti i uklopite ih u svoju svakodnevicu gdje god bili.

Manifest hyggea ne može biti jednostavniji

Danci su toliko pozitivni da je poznato kako često govore da loše vrijeme ne postoji, postoji samo loš izbor odjeće. Manifest hyggea razlikovat će se od osobe do osobe, ali spokoj koji će vas obuzeti dok primjenjujete ovu filozofiju bit će nešto čemu ćete nastojati težiti. Važno je da osjećate ugodu u ambijentu u kojem se nalazite. I nitko ne mora znati zašto je baš taj prostor ili mjesto vaše omiljeno mjesto za opuštanje.

Isključite mobitel i sve uređaje koji bi vam mogli odvraćati pažnju od toga da maksimalno uživate u trenutku. Uživajte i budite zahvalni na svemu što već imate. Uživajte u mekoći omiljene deke i udobnosti najdraže majice dok ispijate svoj omiljeni napitak iz šalice ili čaše koja vam je iz nekog razloga najdraža.

Za jedinstveni hygge trenutak nisu potrebna četiri zida, smatraju to Martina, Maja, Ljupka, Petra i Martina, kojima se pridružuju i istomišljenice iz regije koje su podijelile svoje čarobne lokacije na kojima se uz nekoliko najdražih predmeta iz JYSKA za njih u trenu stvara hygge trenutak.

Nekoliko predmeta od prirodnih materijala, mekana dekica za piknik i najdraža fotelja bili su dovoljni da influencerica Maja Bešenić čarobno, opuštajuće mjesto iz glave na koje u mislima često odluta pretvori u stvarnost.

 

S njom se složila i influencerica Ljupka Tanevska koja zna da je za hygge ponekad dovoljna knjiga uz koju ćete utonuti u neki drugi svijet u kojem brige svakodnevice ne postoje. Svoj hygge trenutak ulovila je ispred dvorca Norman Prandau u scenografiji iz bajke uz udobnu fotelju i najdraži napitak, na samom kraju svojeg ljetovanja u Slavoniji: Svako ljeto, tradicionalno čitam Jane Austen knjige, zadnjih dvadeset strana sam čitala u perivoju dvorca. Napravila sam si malu cosy atmosferu. I na trenutak, dva, odlutala u udobnosti stolice u neko drugo, bajkovitije vrijeme.

 

Svoju novu fotelju iz JYSKA na neobičnu lokaciju smjestila je i influencerica Martina Palić Ono što zaista čini hygge i od čega nam je toplije čak i više od tople dekice su nama najdraži ljudi i opuštajuća druženja s njima. Stoga je na Sljeme, svoje omiljeno mjesto s najljepšim pogledom u županiji, povela baš njih. Vječno tvrdim da za ugodan dom ne trebaš ni ogromne novce ni puno truda - cozy kutak lako se složi i nasred planine. S nogama na zemlji umjesto skupog parketa, uvaljan u meku dekicu i fotelju iz @jyskhr s najdražim zvrkom u krilu, napisala je Martina dok je gledala u šumu Medvednice, koja polako već priziva jesen.

Dolazak jeseni pravi je hygge trenutak za influencericu Petru Kurtelu: Kad je jesen iza ugla i sve miriši na hygge, dođe mi da upijam tu toplinu još malo izvana, u prirodi. Volim taj spoj kasnog ljeta i rane jeseni, tu toplinu i ugodu, maštanje o magli, čarobnim bojama i romantici koju donosi jesen. Dok uživam na najdražem mjestu u omiljenoj fotelji, u glavi vrtim kako ove godine unijeti cozy ugođaj u naš dom. Čista uživancija iliti hyggestund all over.

S ljetom se polako pozdravlja i influencerica Kristina Štriga, koja uživa u zalasku sunca na svojem omiljenom mjestu uz okus keksa koji su ujedno i njezin recept za hygge trenutak.
 

 

Iako će svatko za svoj hygge trenutak odabrati jedinstveno mjesto za uživanje u  jednostavnim stvarima koje nas opuštaju, osjećaj mira i blagostanja svima će biti jednak jer  - HYGGE je tamo gdje je JYSK. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom JYSK po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju