Jeste li ikada čuli za mikroagresiju? Riječ je o skupu namjernog i/ili nenamjernog ponašanja koje šalje negativnu poruku određenoj skupini, a pogotovo manjinama.

Postoje mnogi verbalni i neverbalni znakovi koji mogu slati pogrdne i neprijateljske poruke određenoj osobi, iako su naizgled zamotane u oblik komplimenta. Neke osobe nisu ni svjesne da svojim komplimentima zapravo vrijeđaju druge ljude.

Termin mikroagresije skovao je harvardski profesor i psihijatar Chester M. Pierce sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi opisao niz „spuštalica“ koje je doživio iz prve ruke kao crnac. Istaknuo je primjer iz svoje karijere tijekom koje su mnogi bijelci pljeskali njegovoj elokventnosti.

Nasilje nad ženama SOS vodič: Kako prepoznati nasilnika i što učiniti kad osoba živi s njim?

Iako se rečenica Tako si elokventan isprva čini kao kompliment, ljudi koji s čuđenjem hvalili Pierceovu rječitost zapravo su djelovali s pretpostavkom da su Afroamerikanci inferiorni ili da nisu dovoljno kolektivno obrazovani da bi se lijepo izražavali, zbog čega je njegovo ponašanje odskakalo.

Pristojne uvrede mogu pljuštati s različitih strana, a uzrok im ne treba biti samo rasa, već i različita religija, spol, izgled, seksualno opredjeljenje, ekonomski status i slično.

Izvrsna si u matematici za ženu. Ova mikroagresija djeluje pod pretpostavkom da su žene netalentirane za računanje i logičko zaključivanje. Iako hvalite jednu osobu, negativno ocrtavate cijeli spol.

Ističete li se svojom emocionalnom inteligencijom u masi? Sedam znakova da imate natprosječnu emocionalnu inteligenciju

Po tvojoj boji glasa nikad ne bi rekao da si gay. Samo zato što određeni muškarac ima dubok glas ne znači i da nije homoseksualac te da je bolji od drugih homoseksualaca s visokim glasom.

Mikroagresija se može izraziti i kroz neverbalne postupke. Takav je primjerice izdvajanje osoba za dodatne sigurnosne provjere na aerodromima zbog pripadnosti određenim etničkim i religijskim grupama.

Kako zaustaviti mikroagresiju?
1. Razmisli što ćeš reći prije nego što izustiš. To je dobro pravilo bez obzira na to s kim razgovarate i o kojoj temi. Poželjno je sebe staviti u poziciju osobe kojoj upućujemo „pristojnu uvredu“ prije nego što je izustimo te tako procijenimo je li uistinu poželjna i bismo li mi željeli čuti nešto slično.

Djevojčica Kako zaštititi dijete, a pri tome ne biti ''helikopter roditelj''?

2. Ne zauzimajte obrambeni stav. Ako vas netko optuži za mikroagresiju, ne zauzimajte obrambeni stav i nemojte nazivati drugu osobu previše osjetljivom. Umjesto toga slušajte što vam ona govori. 

3. Prilagodite svoje ponašanje novim vremenima. Ako je nešto bilo u redu reći prije desetak godina, to danas možda nije više slučaj. Osluškujte promjene i prilagodite se. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju