Iako većina roditelja koji se odnose suviše zaštitnički prema svome djetetu ima dobre namjere, takvo ponašanje u konačnici ne mora uvijek rezultirati dobrim ishodom. No odgajanje samostalnog djeteta znači i da ga morate pripremiti na situacije koje mogu biti potencijalno opasne ili za dijete zbunjujuće.

Roditelji koji imaju previše zaštitnički odnos prema djetetu i nadziru svaku aktivnost u koju je dijete uključeno su ''helikopter roditelji''. Iako je djetetova sigurnost iznimno važna, postoje i drugi načini kako djeca mogu biti sigurna, a da pri tome ne prelazite granice.

Ako neprestano ''letite" iznad svog djeteta, šaljete mu poruku da nije sposobno i time narušavate njegovo samopouzdanje.

To može imati čak i štetne posljedice, da dijete ili roditelj nema povjerenja u okolinu i da se javi anksioznost kod djeteta, upozorava psihologinja Tea Knežević iz Centra proventus. Kako biste to izbjegli, a pri tome zaštitili dijete od opasnih situacija, donosimo vam smjernice koje biste trebali slijediti.

1. Pišite ime i prezime na djetetove stvari
Škola je počela, a mnogi su roditelji vjerojatno na djetetove stvari napisali njegovo ime i prezime. No na taj način potpunom strancu možete odati privatne informacije koje se mogu zloupotrijebiti.

Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. 10 lekcija o novcu koje bismo trebali naučiti svoje dijete

Ako želite osigurati da se osobne stvari vašeg djeteta ne izgube, na predmete napišite samo inicijale. To će biti sasvim dovoljno. Pokušajte djetetu naglasiti da je važno čuvati svoje privatne stvari, rekla je Tea Knežević.

2. Izbjegavanje lifta sa strancima
Naučite svoje dijete da izbjegava odlazak u lift sa strancima. Uz to, neka budu naslonjeni leđima uza zid dok čekaju lift jer će na taj način moći vidjeti tko im prilazi.

3. Naučite dijete da ne odaje informaciju kada su sami kod kuće
Ako se dogodi da morate izjuriti iz kuće i ostaviti dijete na nekoliko minuta, budite sigurni da znaju kako ne smiju na sva zvona oglasiti da su sami kod kuće. Ako potpuni stranac dođe na vrata, naučite ih da nikada ne otvaraju vrata dok su sami u kući.

4. Stvorite obiteljsku lozinku
Takva vrsta lozinke pomaže u situacijama kada vas nema, a djetetu priđe nepoznata osoba. Ako se pri tome potpuni stranac ponudi djetetu da ga odveze kući jer je on navodno stari obiteljski prijatelj, pobrinite se da vaše dijete u takvim trenucima pita tu osobu kako glasi obiteljska lozinka ili kako se zovu roditelji.

Mama Kate Dyson najiskrenije je progovorila o svim izazovima majčinstva "Ovo je majčinstvo": Iskreni post mame koji skida sve maske

5. Aktivirajte GPS na djetetovu mobitelu
Razmislite o aplikaciji koja može ući u trag djetetu kako biste znali gdje se nalazi. Ako dijete nije tamo gdje bi se trebalo nalaziti, tada je važno provjeriti što se događa.

6. Naučite dijete da viče ako je uplašeno
Ako se dogodi da vaše dijete zgrabi potpuni stranac, naučite ga da glasno viče koliko god može. Dajte im do znanja da je u takvim situacijama potpuno u redu ponašati se na takav način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju