U posljednje vrijeme preparati za njegu kože koji u sebi sadrže retinol izrazito su popularni. Odlikuje ih snažna i učinkovita regeneracija kože koja se oslikava i u vidu anti-age učinka.

Zato smo o svemu porazgovarali s dr. sc. Ivanom Nola, dr. med. spec. dermatovenerologije. Pojasnila nam je o čemu se točno radi, kako pravilno koristiti retinol, ali i na što treba pripaziti.

ŠTO JE RETINOL?

Kako nam kaže liječnica, retinol predstavlja vitamin A, a preparati s retinolom, ovisno o njegovoj koncentraciji, dostupni su na tržištu i bez recepta. Ipak, takvi preparati u sebi sadrže izrazito nisu koncentraciju retinola, dok se znatno učinkovitiji preparati s vitaminom A mogu dobiti isključivo na recept jer spadaju u skupinu lijekova.

Takve kreme, odnosno lijekovi, u sebi sadržavaju aktivni sastojak retinol koji postiže snažniji i efikasniji učinak. Stoga se upotreba te vrste preparata provodi isključivo pod kontrolom dermatologa. Veća koncentracija retinola ujedno znači i veću šansu za stanje iritacije kože, stoga pri upotrebi takvog preparata treba biti iznimno oprezan te slijediti upute dermatologa, ističe.

ZA ŠTO SE RETINOL KORISTI?

Iako mnogima anti-age učinak prvi pada na pamet kada se spomene retinol, on ima i druge funckije.

Retinol se može početi koristiti već u dvadesetim godinama života. Dakako, ima anti-age učinak, ali se preporučuje i koži koja je sklona aknama, kao i pri terapiji ožiljaka. Ovisno o životnoj dobi, prilagođava se i oblik pripravka s vitaminom A te će o tipu kože ovisiti i dinamika njegove upotrebe.

Dakle, i na jako osjetljivi tip kože može se nanositi retinol, no potrebno je pripaziti na adekvatan ritam primjene. Pripravci s vrlo malim udjelom koncentracije retinola postoje i za njegu za područje oko očiju, napominje liječnica.

Retinol je u proizvodima zastupljen u različitim koncentracijama, a da bi bio učinkovit protiv akni i bora, njegova koncentracija mora biti najmanje 0,2 posto. Također postoje i proizvodi s 0,5 posto, te 1 posto koji se mogu kupiti bez recepta.

Za sve više od toga treba se javiti svome dermatologu. No najvažnije je da se krene s proizvodom koji u sebi sadrži vrlo malu količinu te postupno povećavati pod nadzorom.

NA ŠTO TREBA PRIPAZITI KAD SE KORISTI RETINOL?

Iako retinol ima široku primjenu, potrebno je pripaziti na posebna stanja u kojima se nalazimo kako bismo znali je li za nas ili ne. Posebno se ističu trudnoća i kožne bolesti.

S obzirom na to da se vitamin A pretvara u aktivan oblik kada se nanese na kožu, savjet je da se tijekom trudnoće ipak ne koriste sastojci s retinolom. Kako može doći do iritacije kože, naravno da se nanošenje retinola u određenim oblicima dermatitisa ne savjetuje. Ipak, i tada postoje određene faze kada se retinol može uvesti u upotrebu. Koja su to stanja, pacijent ne može sam odrediti, već se na njegu problematične kože treba koncentrirati dermatolog koji će odrediti dinamiku nanošenja, kao i postotak retinola u terapiji.

Treba biti oprezan i kada je u pitanju izlaganje suncu.

Retinol se nikako ne savjetuje koristiti tijekom izlaganja suncu jer kreme s visokom koncentracijom retinola mogu dovesti kožu do stanja iritacije. Takvo stanje u kombinaciji sa sunčevim zrakama može dovesti do pojave hiperpigmentacije. Stoga se retinol tijekom boravka na moru, na visokim planinama ili utjecaju soli i vjetra nikako ne savjetuje koristiti, zaključuje dr. Nola iz Dermatologije Nola.

Mnoge žene u posljednje vrijeme koriste i vitamin C u svojoj njezi, no ako se odlučite koristiti retinol, jedno od toga treba barem privremeno izbaciti. Naime, zajednička upotreba retinola i vitamina C može dovesti do iritacije, ljuštenja i crvenila kože. Zajedno povećavaju i osjetljivost kože na Sunce, a to znači i veći rizik od opeklina i oštećenja nastalih zbog UV zraka.

Zato stručnjaci predlažu naizmjenično korištenje retinola i vitamina C navečer, a uputno je i dati koži da se prilagodi prvo na jedan proizvod te potom uvesti drugi u svoju rutinu. Važno je pratiti i promjene na koži te se javiti dermatologu bude li neželjenih posljedica.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju