U Hrvatskoj još uvijek vlada veliko nepovjerenje prema generičkim lijekovima iako oni predstavljaju velik dio svih lijekova na tržištu. Mnogi se pitaju jesu li oni lošiji od originala


Generički je lijek zamjena za originalni lijek kojemu je istekao patent na tržištu. Patentna zaštita originalnog lijeka postoji kako bi se vratio novac koji je utrošen za istraživanje i razvoj.

Generički lijek ima identičan sastav kao i originalan lijek, no cijena mu je niža jer nije trebao biti podvrgnut kliničkim ispitivanjima.

Računa se da je za razvoj jednog lijeka i stavljanje lijeka u promet potrebno investirati od 1,5 do 2 milijarde američkih dolara, tvrdi prof. dr. sc. Ivan Francetić, stručnjak za kliničku farmakologiju.

Kada ne bi bilo patentne zaštite, ne bi bilo niti motivacije da se razvijaju novi lijekovi na tržištu. No kada patentna zaštita lijeka istekne, na tržište dolazi generički lijek.

Njegov sastav identičan je originalnom lijeku, a od njega ga razlikuje samo ime. Iako sadrži istu količinu djelatnih tvari jeftiniji je jer za njegovo stavljanje na tržište nisu utrošeni novci za klinička ispitivanja koja obično čine trećinu ukupnog troška za razvoj jednog lijeka.

Koliko zapravo generičkih lijekova ima na našem tržištu i zašto ih liječnici prepisuju, pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju