Nema druge prilike za popravljanje prvog dojma. Zato obično pazimo na to kako se ponašamo i što govorimo kada upoznajemo nekog novog.

Prije nego što novu osobu koju ste tek upoznali stignete zadiviti svojim humorom ili intelektom, ona već ima formirano osnovno mišljenje o vama.

Psiholozi kažu da nam je dovoljna jedna desetina sekunde da bismo odlučili vjerujemo li osobi ili ne. Naravno, naša procjena može biti potpuno kriva.

Naime, stručnjaci kažu da je potrebno 10 sekundi od trenutka upoznavanja za stvaranje tog mišljenja. Tijekom mnogih istraživanja ustanovljeno je da odmah tražimo ‘uzorke’ u ponašanju, izgledu ili stavu koji su nam prepoznatljivi i na temelju toga stavljamo ljude u određene kategorije.

Na temelju minimalne količine informacija donosimo brze odluke o tome sviđa li nam se osoba ili ne i oslanjamo se na prošla iskustva.

Psiholozi kažu da nam je dovoljna jedna desetina sekunde da bismo odlučili vjerujemo li osobi ili ne. Naravno, naša procjena može biti potpuno kriva jer takva količina informacija nije dovoljna da bismo mogli donijeti pravedan sud o nekome.

Unutar 10 sekundi od upoznavanja ljudi će donijeti ‘odluku’ o tome jeste li:

1. Bogati ili siromašni - skeniranjem odjeće koju nosite zaključit će kakvo je vaše financijsko stanje. Brendirani i dizajnerski odjevni komadi s istaknutim logom navode ih na zaključak da je vaše financijsko stanje odlično i da puno zarađujete.

Skeniranjem odjeće koju nosite zaključit će kakvo je vaše financijsko stanje.

2. Pametni - osobe koje gledaju ljude u oči dok s njima razgovaraju percipiraju se kao inteligentnije. Nošenje naočala je ‘fizička’ karakteristika koja ljude često nagna na pomisao da je osoba s kojom komuniciraju pametna.

3. Dominantni - dobra vijest za ćelave muškarce. Oni na prvu djeluju snažnije i dominantnije od muškaraca koji imaju gustu kosu.

4. Promiskuitetni - muškarce s ‘flertavim’ pristupom žene će odmah ‘obilježiti’ kao promiskuitetne. S druge strane, muškarci će oskudno odjevenu ženu provokativnijeg nastupa staviti u istu kategoriju.

5. Ekstrovert ili introvert - opušten način hodanja i mahanje rukama tumači se kao ekstrovertiranost dok je ukočenost i ‘uštogljenost’ znak introvertiranosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju