Na sam spomen bilo kakvog popravaka većini se diže kosa na glavi i teško je danas pronaći nekoga tko nije imao barem jedno loše iskustvo s radovima u kući ili stanu. Upravo zato donosimo vam popis najvažnijih stvari koje morate napraviti prije nego što pozovete majstora

1. Pronađite majstora preko lokalnih preporuka. Nema ništa gore od suočavanja s oglasnikom i pokušaja da nađete majstora 'na slijepo', bez saznanja o tome kako radi svoj posao. Zato se obratite svojim susjedima ili obitelji i tražite preporuku.

2. Raspitajte se o licenci za rad. Kada se upuštate u veće popravke, ili kada vam npr. trebaju građevinski zahvati na kući koje će vam izvoditi građevinska firma, obavezno tražite licencu za rad na uvid. Ona je dokaz da su svi radnici u firmi osposobljeni i školovani za radove koje izvršavaju.

3. Tražite troškovnik. Prije popravka ili početka radova obavezno tražite troškovnik i procjenu koliko bi čitav postupak trebao trajati. Troškovnik mora sadržavati kompletnu specifikaciju svih radova i materijala koji su potrebni za njihovo izvođenje.

Obavezno tražite troškovnik i procjenu koliko bi čitav postupak trebao trajati. Troškovnik mora sadržavati kompletnu specifikaciju svih radova i materijala koji su potrebni za njihovo izvođenje.

U obzir uzmite i nepredviđene troškove do kojih može doći i uračunajte još 10 posto od predviđenog ukupnog iznosa. Ne pristajte na cjenkanje i izmišljanje nepostojećih problema usred radova.

4. Zahtijevajte ugovor i garanciju. Ovo se prije svega odnosi na veće popravke i radove kod kojih ćete potrošiti veće iznose novca. Naravno, zapamtite da i kod najmanjeg popravka imate pravo na garanciju, a pogotovo kod velikih gdje vam stručno i kvalitetno izvedeni radovi moraju biti zajamčeni pismeno.

5. Tražite račune. Ako, prema dogovoru, majstor umjesto vas sam kupuje ono što mu je potrebno za popravak, obavezno mu napomenite da očekujete sve originalne račune kako biste bili sigurni da je kupio materijale koji su dogovoreni troškovnikom.

Važan savjet: majstori koji uistinu znaju popraviti sve danas su prava rijetkost i ako vam se netko pokuša 'prodati' kao osoba koja će srediti sve od slavine koja curi do električnih instalacija – budite oprezni.

Pošteni majstor priznate će vam da nije najbolja osoba za popravak u koji se ne razumije i dat će vam kontakt osobe koja će to napraviti stručno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju