Stiglo je vrijeme kada su maramice predmet za kojim najčešće posežemo. Izlaganje hladnoći, nedovoljno sna i nepravilna prehrana samo su neki od uzročnika pada imuniteta. Stoga smo mi pronašli male pomoćnike s velikim moćima koji će čuvati vaš imunitet ove zime.

Antioksidansi

Malina, brusnica, borovnica, šljiva i grah namirnice su koje sadrže najviše antioksidansa – nutrijenata koji osnažuju imunitet, a uz to mogu smanjiti i rizik od raka. Antioksidanse još možete pronaći u agrumima, orašastim plodovima, žitaricama i začinima. Širok je to spektar voća i povrća, stoga svoju kuhinju možete opremiti namirnicama koje najviše volite.

Probiotici

Procjenjuje se da su ove prijateljske bakterije uključene u rad našeg imunološkog sustava od 60 do 80 posto. Neka se u vašem frižideru uvijek nađe jogurt ili kefir kako bi vas podsjetio na važnost dnevnog unosa probiotika. Također, probiotike se posebno preporučuje konzumirati tijekom ili nakon uzimanja antibiotika.

Eterična ulja

Eterična ulja počela su se koristiti za ublažavanje simptoma i liječenje bolesti još prije tisuću godina, a djeluju i na jačanje obrambenog sustava. Eterično ulje eukaliptusa ublažava bol i ostale simptome upale grla.

Eterično ulje eukaliptusa Eterično ulje eukaliptusa Foto: Thinkstock

Voda

Čaša vode uz svaki obrok i između obroka te za vrijeme i nakon vježbe ili sportske aktivnosti – savjet je to stručnjaka s Instituta medicine. Osim što ispijanjem vode hidratiziramo organizam, na taj način čistimo tijelo od toksina – otrovnih supstanci koje u naš organizam ulaze pušenjem, pesticidima, udisanjem onečišćenog zraka.

Zeleni čaj

Topla šalica zelenog čaja sadrži visoki udio antiksidansa flavonoida te vitamina, što je čini izvrsnim sredstvom za jačanje imuniteta. Flavonoidi u krvotoku djeluju preventivno na razvoj mnogih bolesti, stoga se ove zime ne propustite ugrijati uz zeleni čaj.

Med

Ova slatka namirnica zasigurno se već nalazi u vašem ormariću. Med sadrži otprilike 180 supstanci, od kojih su u najvećem dijelu zastupljeni jednostavni ugljikohidrati glukoza i fruktoza koji se brzo pretvaraju u energiju te potiču umnu i fizičku aktivnost.

 

Limun

Osim što je bogat vitaminom C i samim time pridonosi razvoju imuniteta, pH-vrijednost limuna potiče razvoj bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja štetnih bakterija i virusa. Uz čaj i med, limun je treći kotač zdravlja koji radi na podizanju vašeg imuniteta.

Češnjak

Češnjak je poznat kao prirodni antibiotik. Ljekovita svojstva pripisana su mu još prije više od 5 tisuća godina. Njihov je popis zaista dug, ali ono što je u ovom kontekstu važno istaknuti je to što češnjak pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa.

A ukoliko Vas ipak „nešto uhvati“ i „zaradite“ grlobolju pomoć Vam dolazi u obliku Septoleta Duo koje će smanjiti bol, upalu, djelovati na uzročnike te na taj način spriječiti širenje infekcije. Neka Septolete Duo budu snaga Vašeg grla!

 

Plaćeni oglas o lijeku

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s ''Krka –farma d.o.o.'' i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju