Ako primijetite da je dijete udahnulo neko strano tijelo i počinje se gušiti, treba reagirati brzo. Uz zvanje hitne pomoći, korisno je znati nekoliko osnovnih poteza koji mogu spasiti život


Kada dijete udahne strano tijelo, ono može izazvati laku opstrukciju, gdje dijete kašlja, upozorava Tatjana Pandak, specijalistica hitne medicine. Tada treba biti uz dijete i pratiti je li izbacilo iz sebe strano tijelo, jer prestanak kašljanja ne znači i da je strano tijelo izbačeno, te odmah nakon toga potražiti liječničku pomoć.

Ako primijetite da je dijete prestalo pričati, ne kašlje, ne plače, ne vidi se ništa u dišnom putu, a pri svijesti je, iskoristite sljedeći potez.

Ako je dijete ne diše, položite ga na ravnu površinu. Uzmite svježeg zraka, obuhvatite djetetov nos i usta te na ovo područje upuhujte zrak pet puta.

Bebu položite stabilno na svoju podlakticu, sagnite je prema dolje, primite joj bradu s dva ili tri prsta te koristeći silu težu primijenite do pet čvrstih udaraca otvorenim dlanom po leđima. Između svakog pokušaja pogledajte u dišni sustav bebe.

Ako tih pet pokušaja nije efektivno, okrenite bebu na drugu podlakticu, potražite mjesto gdje se vrši pritisak – jedan centimetar iznad spoja rebara i prsne kosti - pa čvrsto pritišćite u prsnu kost po pet puta dok ne izađe strano tijelo. Kad strano tijelo izađe, a dijete proplače, svako zatražiti liječničku pomoć.

Teška opstrukcija stranim tijelom

Teška opstrukcija stranim tijelom je događaj koji je vrlo hitan, i treba brzo reagirati. Kod teške opstrukcije je dijete još pri svijesti, međutim ne kašlje, ne plače, odnosno ne proizvodi nikakve zvukove, ističe dr. Tatjana Pandak.

Ako je dijete izgubilo svijest, zamoliti najbližu osobu u okolini da odmah nazove hitnu pomoć. Potom provjerite diše li dijete te ima li išta u dišnom sustavu.

Položite dijete na ravnu i tvrdu površinu. Uzmite svježeg zraka, obuhvatite djetetov nos i usta te na ovo područje upuhujte zrak pet puta. Ako se ne odiže prsni koš i pokušaj nije uspio, krenite s masažama.

Nađite mjesto kompresije (jedan centimetar iznad spoja rebara i prsne kosti) i čvrsto masirajte trideset puta. Ne prestajte dok dijete ne izbaci strano tijelo i ne počne disati, odnosno dok ne dođe Hitna pomoć.

U prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat'"pogledajte kako pomoći bebi koja se počela gušiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju