„Ne skači tako, ponašaj se kao curica,“ zaurlala je jedna majka svojoj djevojčici u parkiću. „Kako si se to obukla, ne izgledaš kao žensko,“ iskomentirala je jedna majka svoju tinejždericu.

Prava žena treba imati dobre sise, rekao je jedan muškarac ženi s malim grudima.

Napokon si postala žensko, rekao je jedan otac kćeri kad ju je vidio kako mazi svoje dijete.

Mnogo je komentara oko nas koje slušamo od djetinjstva do zrele dobi koji nam oblikuju kako to žena treba biti da bi bila ženstvena. Kao da postoji nepisani set pravila kojeg se drže i žene i muškarci za definiranje pojma ženstvenosti: Curice i žene bi trebale biti pristojne, nježne, brižne i tihe. Muškarci si trebali biti jaki, agresivni, prodorni i glasni. Stereotipi o spolu utječu na nejednak tretman, a to zovemo seksizmom.

Ne uklapate li se u to okvire, vjerojatno ćete osjetiti taj nejednak tretman i kao obrambeni mehanizam početi zazirati od svega što se etiketira kao ženstveno.

Stereotipi o spolu utječu na nejednak tretman, a to zovemo seksizmom.

Jesu li dugačke, lepršave i čipkaste haljine ženstvene?

A široke hlače i majica?

Je li kratka kosa ženstvena?

Je li sjedenje na zidiću ženstveno?

Je li vožnja tramvaja za jednu ženu?

Je li tijelo majke odraz prave ženstvenosti?

Tijekom života stalno sam slušala da nisam ženstvena. Moji interesi bili su neženstveni, moje odijevanje je bilo skrivanje ženstvenosti, moje mršavo tijelo bilo je kao mali muškić.

Ne čudi što sam na ženstvenost dugo gledala s prijezirom. Cure koje su nosile čipkane haljine i govorile tihim piskutavim glasićem drugima su bile prave cure, bile su pojam ženstvenosti, a meni je to predstavljalo sve što ne želim biti.

Ženstvenost sam smatrala karakteristikom slabih žena, onih koje se ponašaju točno onako kako to društvo od njih očekuje, ne talasajući previše i dozvoljavajući da muškarci vode glavnu riječ.

Ništa se nije promijenilo otkad sam postala majka. Majčinstvo se ionako u osnovi veže sa ženstvenošću.

Iako majčinstvo može utjecati na osjećaj ženstvenosti.

Djevojke koje odrastaju s etiketom neženstvenosti zbog svog izgleda ili ponašanja ponekad tu etiketu maknu sa sebe kad postanu majke. Jer je društvo oko nje izjednačilo majčinstvo sa ženstvenošću.

Majčinstvo nas nerijetko i omekša. Istina je da kad postaneš majka, svijet promatraš iz dvije perspektive, svoje i djetetove. Postaneš svjesniji i osjetljivi oko niza stvari. Dijete te nauči jačem iskazivanju nježnosti, a nježnost je tipična društvena karakteristika ženstvenosti.

Osjećam se kao žena, a to što možda ne zračim klasičnom ženstvenošću mi je jedna od posljednjih stvari o kojoj bih brinula.

Ako je suditi po društvenim normama i karakteristika koje ženu čine ženstvene, kad sam postala majka postala sam ženstvenija. No da pitate stotinu ljudi oko mene koga smatraju ženstvenom, vjerojatno nitko ne bi uperio prst u mene. I na to sam čak i ponosna. Jer ako ženstvenost i dalje znači da se moram ponašati prema nekim kriterijima koji nisu moji, onda ne želim biti ženstvena.

Nježna sam, ali i gruba. Ovisi prema kome.

Tiha sam, ali i glasna. Ovisi prema kome.

Mogu odjenuti haljinu, ali sam uglavnom u hlačama.

Osjećam se kao žena, a to što možda ne zračim klasičnom ženstvenošću mi je jedna od posljednjih stvari o kojoj bih brinula.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju