Krevet je prije svega mjesto odmora, ali često u njemu radimo i razne druge stvari. Pogledajte koje bismo zapravo trebali izbjegavati

U krevetu ne bismo smjeli…

1. Gledati televiziju.

Upravo je ovo dio večernjeg rituala mnogih ljudi, ali radi se o greški koja nam remeti san, pogotovo ako imate naviku spavati uz upaljeni televizor. Naime stručnjaci upozoravaju da svjetlost ekrana zapravo sprječava stvaranje melatonina, hormona koji potiče osjećaj pospanosti. Sadržaj koji gledate prije spavanja također utječe na san stoga izbjegavajte filmove ili serije s nasilnom tematikom.

2. Koristiti mobitel.

Isključili ste televizor i kompjuter, otišli u krevet i zatim posegnuli za mobitelom kako biste provjerili što ima na društvenim mrežama? U pitanju je još jedna štetna navika. Mobitel na vas djeluje poput televizora jer emitira još veću količinu svjetla direktno u lice i onemogućava padanje u san.

3. Jesti.

Zaboravite na doručak u krevetu ili ponoćne grickalice, osim ako svakodnevno ne mijenjate posteljinu. Naime mrvice hrane brzo i lako zavuku se u krevet i privlače grinje, mrave i druge insekte.

4. Svađati se.

Krevet je često mjesto burnih rasprava s partnerom koje mogu eskalirati u svađe. Lako je planuti nakon stresnog dana na poslu i sve frustracije obično izlaze na vidjelo kada se spremamo na spavanje. Stručnjaci savjetuju da sve rasprave ostavite za drugo doba dana jer nakupljanje negativnih emocija prije spavanja loše djeluje na naše emotivno zdravlje.

5. Spavati s ljubimcem.

Mnogi ljudi vole svojim ljubimcima prepustiti malo mjesta u krevetu i to nije nužno loša ideja. Dokazano je da ta navika smanjuje stres jer se u društvu životinja osjećamo mirno i ugodno. Međutim spavanje s ljubimcima ima jednu veliku manu, a u pitanju je isprekidani san. Životinje imaju različit ritam od ljudi, često se bude, a tako mogu razbuditi i vas nekoliko puta tijekom noći što će bitno utjecati na vaš odmor. Ako imate nemirne ljubimce, izbjegavajte spavanje u njihovom društvu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju