Dijete koje stalno traži malog bracu ili seku stavlja roditelje u nezgodan položaj, pogotovo ako ne planiraju još jedno dijete. Kako bi onda roditelji trebali odgovoriti?

Roditelji bi trebali primiti dječju želju ozbiljno i shvatiti što je iza toga, savjetuje Ulric Ritzer-Sachs, savjetnik za pitanja roditeljstva. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti djetetu, rekao je, jest: "Što bi bilo drukčije kad bi imao malog brata ili seku?"

Odgovor bi mogao otkriti nedostaje li što djetetu.

Možda dijete poznaje djecu koja imaju brata ili sestru, pa ih i ono želi imati. Ili je dijete osamljeno, pa misli da bi još jedno dijete u obitelji to promijenilo, objašnjava on. U svakom slučaju, Ritzer-Sachs poručuje roditeljima da budu iskreni i kažu djetetu: "To je stvarno dobra ideja, ali mi ne želimo joj jedno dijete!"

Ako taj odgovor ne upali, roditelji ni u kojem slučaju ne bi trebali reći stvari poput "Već imamo pune ruke posla s tobom" ili "Ne bismo se mogli baviti s još jednim djetetom poput tebe", kaže Ritzer-Sachs. Umjesto toga savjetuje da kažu "Jako smo sretni kako sada stvari stoje" ili "Potpuno smo zadovoljni tobom, ti si sve što nam treba".

Brat i sestra 10 savjeta kako pripremiti dijete na dolazak druge bebe

Drugi mogući razlozi da se ne želi još jedno dijete - težak porod, financijske brige poput kredita - nisu stvari o kojima treba razgovarati s djetetom, upozorava savjetnik.

Kad dijete uđe u pubertet, može mu se reći: "Kad smo odlučili da nemamo još jedno dijete, bilo je to uglavnom iz financijskih razloga", kaže Ritzer-Sachs. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju