Dijete koje stalno traži malog bracu ili seku stavlja roditelje u nezgodan položaj, pogotovo ako ne planiraju još jedno dijete. Kako bi onda roditelji trebali odgovoriti?

Roditelji bi trebali primiti dječju želju ozbiljno i shvatiti što je iza toga, savjetuje Ulric Ritzer-Sachs, savjetnik za pitanja roditeljstva. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti djetetu, rekao je, jest: "Što bi bilo drukčije kad bi imao malog brata ili seku?"

Odgovor bi mogao otkriti nedostaje li što djetetu.

Možda dijete poznaje djecu koja imaju brata ili sestru, pa ih i ono želi imati. Ili je dijete osamljeno, pa misli da bi još jedno dijete u obitelji to promijenilo, objašnjava on. U svakom slučaju, Ritzer-Sachs poručuje roditeljima da budu iskreni i kažu djetetu: "To je stvarno dobra ideja, ali mi ne želimo joj jedno dijete!"

Ako taj odgovor ne upali, roditelji ni u kojem slučaju ne bi trebali reći stvari poput "Već imamo pune ruke posla s tobom" ili "Ne bismo se mogli baviti s još jednim djetetom poput tebe", kaže Ritzer-Sachs. Umjesto toga savjetuje da kažu "Jako smo sretni kako sada stvari stoje" ili "Potpuno smo zadovoljni tobom, ti si sve što nam treba".

Slika nije dostupna 10 savjeta kako pripremiti dijete na dolazak druge bebe

Drugi mogući razlozi da se ne želi još jedno dijete - težak porod, financijske brige poput kredita - nisu stvari o kojima treba razgovarati s djetetom, upozorava savjetnik.

Kad dijete uđe u pubertet, može mu se reći: "Kad smo odlučili da nemamo još jedno dijete, bilo je to uglavnom iz financijskih razloga", kaže Ritzer-Sachs. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju