Druga trudnoća radosna je vijest kojoj se raduje cijela obitelj. Ali kada se prvorođeno dijete susretne s bebom, ono se možda neće osjećati toliko sretno. Normalno je da starija braća i sestre budu ljubomorni te da se počnu čudno ponašati jer više nisu jedini kojima ćete posvećivati pažnju. Uz malo razumijevanja i nekoliko jednostavnih savjeta, starije će se dijete osjećati sretno, ponosno i svjesno toga da je voljeno.

1. Počnite pripremu na vrijeme

Tijekom trudnoće pripremite dijete na novu bebu. Pričajte što može očekivati i čitajte knjige o tome kako je imati drugu bebu kod kuće. Nemojte djetetu govoriti termin porođaja, već samo recite da će se roditi kada bude zatopli ili postane hladnije jer će malena djeca tako bolje razumjeti. Jednako tako, možete dopustiti djetetu da osjeti bebine pokrete, izabere odjeću za bebu ili spakira torbu za bolnicu.

2. Neka prvo upoznavanje bude posebno

Ako je moguće, neka vaše dijete upozna svog brata ili sestru kada ne bude drugih ljudi u blizini. To ''posebno'' vrijeme bit će trenutak privatnosti i dopustit će starijem djetetu da se osjeća uključeno.

3. Pustite neka plače

Normalno je da se vaše starije dijete osjeća tužno jer može misliti da više nije željeno i potrebno. Važno je da mu pomognete pokazati svoje osjećaje. Pružite mu utjehu tijekom tog perioda. Dopustite mu pokazati sve negativne osjećaje i onda je dijete u stanju osjetiti pozitivne.

Slika nije dostupna Poseban odnos: 10 dokaza da je imati sestru baš zakon

4. Pustite ga neka pomaže

Starije dijete može vam pomoći u dodavanju pelena ili mu možete dati neki drugi zadatak kako bi se osjećalo uključenim. Određene rutine i poslovi pružit će mu sigurnost u to da je i dalje voljeno i potrebno dijete.

5. Držite se rasporeda

Ako vaše dijete ide u vrtić ili ide na određenu aktivnost, pokušajte ne mijenjati njegov raspored i rutinu.

6. Zaposlite ga

Čak i ako provodite puno vremena sa svojim djetetom, postoji mogućnost da će se samo minutu nakon što sjednete kako biste nahranili svoju bebu, starije dijete početi čudno ponašati. Pokušat će na sve načine dobiti vašu pažnju. Stoga smislite aktivnosti koje će okupirati vaše dijete.

Slika nije dostupna 10 stvari koje razumiju samo osobe koje imaju stariju sestru

7. Provodite vrijeme zajedno

Iako vi i vaš partner imate malo vremena za sebe, bitno je da provodite vrijeme nasamo sa svojim drugim djetetom. Neka dijete odabere neku zabavnu aktivnost kojom se možete zajedno baviti dok vaša beba spava ili neka ga tata izvede u park.

8. Učite dijete empatiji

Istraživanja pokazuju kako dok govorimo što beba možda sada osjeća, starije ga dijete počinje doživljavati kao osobu koja ima vlastite osjećaje. Stoga, kada beba plače, smije se ili guguće, možete pitati starije dijete što misli da beba sada osjeća ili misli. Ne samo da će vaše dijete imati više empatije prema bebi nego će i postati emocionalno inteligentnije.

Slika nije dostupna "Gotove smo ako starci saznaju!" Sedam životnih istina koje smo naučili od sestre

9. Iskazujte ljubav

Pružite im puno zagrljaja i poljubaca te im govorite pozitivne stvari. U ovom trenutku oni trebaju više ljubavi i pažnje.

10. Nemojte ih ''tjerati'' da odrastu

Kada pokušavate od djeteta stvoriti nešto što nije, ono se tada osjeća kao gubitnik jer ne može ispuniti vaša očekivanja. Kada se vaše dijete ne ponaša u skladu sa svojim godinama, nemojte ga ''tjerati'' da odraste jer će se osjećati loše.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju